Ученици нашег II4 билингвалног италијанског одељења били су у Италији ради реализације прве етапе културне размене између наше школе и угоститељско-туристичке школе из места Вико Еквенсе које се налази у близини Напуља. У пратњи наших 14 ученика ишле су професорке Наталија Милинковић и Јелена Гавровић.

 

На путовање смо кренули са београдског аеродрома у понедељак, 5.марта. Након слетања у Рим и паузе од неколико сати, путовање смо наставили авионом ка напуљском аеродрому а потом и мини-бусом до крајњег одредишта где су нас сачекале породице домаћини. Прво вече су наши ученици провели у породицама.

У уторак 6.3. имали смо заказан сусрет са директором школе након чега је уследило кратко представљање школе. По завршеним презентацијама организован је ручак у школској сали за послуживање а након тога и сусрет са градским властима у згради општине. Због изузетно лошег времена поподне смо провели у краћој шетњи по месту Кастеламаре. Вече је било предвиђено за дружење са породицама и изласке у мањим групама.

Обилазак Напуља у пратњи стручног водича испланирам је и реализован у среду, 7.3. Имали смо прилику да посетимо бројне цркве, обиђемо централне градске улице и четврти, главни градски трг. За поподне је било предвиђено слободно време па су га наши ученици провели у друштву ученика домаћина.

Четвртак, 8. март, провели смо у организованој и стручно вођеној посети Помпеји.  Упознали смо се са изгледом и деловима типичне римске куће. Од стручног водича чули смо доста занимљивости о древном граду Помпеји, о навикама и обичајима у животу старих Римљана. Поподне је било предвиђено за самостално организовано дружење наших ученика и домаћина партнера.

Преподневне сате последњег радног дана провели смо на конференцији која је била посвећена сећању на италијанског писца Торквата Таса, његов живот и дело. Након предавања поворка, коју су предводили наши ученици као почасни гости тог скупа, отишла је и положила венац на Тасов споменик у самом центру Сорента, месту пишчевог рођења. После паузе за ручак кренули смо да обиђемо Амалфи по коме та цела обала и носи име.

У суботу, 10.марта, био је предвиђен обилазак острва Капри и места Позитано, једног од најлепших места обале. Упркос лошем времену које нас је пратило читаве седмице, успели смо да и тај део програма реализујемо до краја.

 

Са путовања смо се вратили у недељу, у поподневним сатима. Са собом смо донели незаборавне слике Напуља и Амалфи обале, успомене на веселе тренутке у друштву домаћина, спискове новоусвојених речи, како стандардног језика тако и локалног дијалекта, укусе наполитанских специјалитета  као и жељу да се тамо опет једном вратимо.

Јелена Гавровић,

проф.италијанског језика

Оставите одговор