Italian
Serbian

ДВОЈЕЗИЧНA НАСТАВА НА СРПСКОМ И ИТАЛИЈАНСКОМ ЈЕЗИКУ

У септембру школске 2004/2005. године започела је реализација пројекта двојезичне наставе у Републици Србији уписом првог двојезичног одељења у Трећој београдској гимназији.

Маја 2004. године Министарство просвете је објавило да почиње упис прве генерације ученика. У јуну исте године заинтересовани ученици полагали су пријемни испит из италијанског/француског језика, поред испита из српског и математике, и на основу укупних резултата формирано је прво одељење двојезичне наставе. Начин одржавања пријемног испита се до данас није променио. Од ученика који се уписују очекује се виши ниво знања језика од основног, како би ученици без потешкоћа могли да прате наставу на италијанском.

Поред Министарства просвете и спорта, пројекат су подржале италијанска и француска амбасада, институти за културу ове две државе али и професори Филолошког факултета у Београду. Сходно томе, тадашњи амбасадори Италије и Француске су званично и свечано отворили двојезичну наставу у библиотеци наше школе.

У први разред те године било је уписано 18 ученика који су похађали 30% наставе на француском и 15 ученика који су, у истом проценту, похађали часове на италијанском језику.

Програм рада и активности унутар пројекта осмислили су Министарство просвете и професор Катедре за италијанистику Филолошког факултета Јулијана Вучо. Наставници наше школе, заинтересовани за рад у двојезичном одељењу, почели су да уче италијански језик још у фебруару 2004. године.

У првом разреду ученици су имали шест часова италијанског језика недељно, а на италијанском језику су пратили часове историје, географије, хемије и латинског. У почетку су часове држали професори са факултета, које је именовало Министарство просвете, док су наши наставници присуствовали часовима, све до тренутка када су се „језички квалификовали“ да могу да преузму терет двојезичне наставе  у појединачним предметима.

Уз помоћ Италијанског института за културу, опремљена је учионица за двојезичну наставу и 2008. године основана је библиотека намењена студентима и наставницима двојезичних одељења.

Од школске 2006/2007. године уписује се самостално одељење двојезичне наставе на италијанском језику, у коме се око 40% часова изводи двојезично.

Министари спољних послова Републике Србије и Републике Италије потписали су 14. марта 2017. године Меморандум којим се и на међудржавном нивоу озваничило постојање двојезичне наставе на италијанском и српском језику у Трећој београдској гимназији. Пројекат предвиђа наставу италијанског језика, подељену између локалног наставника и страног лектора кога шаље Министарство спољних послова Италије у оквиру међународне културне сарадње, као и појединих нејезичких предмета на италијанском језику.

Свих ових година у наставу и у реализацију бројних пројеката били су укључени страни лектори. Њихова улога је од непроцењиве важности у процесу усвајања и усавршавања италијанског језика како за ученике тако и за наставнике.

Захваљујући њима а уз подршку наших наставника, покренуте су и многе културне иницијативе попут позоришта на италијанском језику, представа, такмичења, размена, изложби и студијских путовања у Италију.

Током ових путовања посетили смо многе италијанске градове, удружили снаге са Гарњаном, похађали курсеве италијанског језика у Риму и Фиренци, упознали смо значајне културне аспекте не само ова два града, већ и Палерма, Трста, Перуђе, Алтамуре, Анконе, Сорента и Ћивидалеа.

Прва ученичка размена је реализована у школској 2010/2011. години са Државним наставним институтом Ређина Маргерита у Палерму. Од тог тренутка успешно организујемо културне размене са школама из Ћивидалеа дел Фриули, (гимназија Паоло Диаконо), Алтамуре (гимназија Кањаци), Анконе (гимназија Риналдини) и Милана (гимназија Каравађо и гимназија Вирђилио) и трудимо се да у размене укључимо ученике сва четири разреда двојезичних италијанских одељења (око осамдесет). Ученичка размена подразумева боравак у породици ученика партнера у размени, присуство часовима у партнерској школи, упознавање са наставним програмима и начинима њихове реализације али и упознавање културних садржаја града и регије. Дружење и забава су, наравно, неизоставни део сваке размене.

Током школског циклуса наши ученици учествују на националним и међународним такмичењима у познавању италијанског језика и освајају запажена места у коначном пласману. Такође наши ученици имају и прилику да постигну висок ниво знања италијанског језика што им даје могућност да наставе студије у Италији.

Од почетка двојезичне наставе, наша школа је успоставила блиску сарадњу са амбасадом Италије и са Италијанским институтом за културу у Београду, узимајући учешће у бројним културним активностима и догађајима које они организују. Наставници су имали и прилику да похађају курсеве језика у самом Институту а до 2009. године и месечне курсеве на универзитетима и у школама страних језика у Сијени, Перуђи, Ређо Калабрији, Риму и Пизи.

На крају, не треба заборавити колеге, наставнике које су дуги низ година били део нашег пројекта дајући му велики допринос: Катарина Завишин, Олимпио ди Мамбро, Марија Радошевић, Јасна Петровић, Андријана Којић, Наташа Марковић Барби, Анциа Сакоманди, Наташа Радовановић, Ђовани Рубино, Силвана Абањале, Ана Кнежевић.

У текућој школској години наставници двојезичних одељења су наставници италијанског језика Глориjа Доменикони (лектор) и Јелена Гавровић, латинског језика Наталија Милинковић, социологије Зорана Матићевић, историје Биљана Мијајловић, физике Тања Радишић, ликовне културе Татјана Којић Чехић, хемије Ранка Мишановић, математике Оливера Вељовић Трипковић и рачунарства и информатике Милијана Антонић.