Italian
Serbian

ДВОЈЕЗИЧНA НАСТАВА НА СРПСКОМ И ИТАЛИЈАНСКОМ ЈЕЗИКУ

У септембру школске 2004/2005. године започела је реализација пројекта двојезичне наставе у Републици Србији уписом првог двојезичног одељења у Трећу београдску гимназију.

Маја 2004. године Министарство просвете је објавило конкурс за упис прве генерације ученика. У јуну исте године заинтересовани ученици су полагали пријемни испит из италијанског језика, поред испита из српског и математике, и на основу укупних резултата формирано је прво двојезично одељење. У први разред школске 2004/2005. године уписано је 15 ученика који су похађали 30% наставе на италијанском језику.

Поред Министарства просвете и спорта, пројекат су подржали Амбасада Републике Италије и Италијански институт за културу као и професори Филолошког факултета у Београду. Уследило је свечано отварање двојезичног одељења у библиотеци наше школе у присуству многобројних званица.

Програм рада су осмислили Министарство просвете и професор са Катедре за италијанистику Филолошког факултета Јулијана Вучо. Ученици су у првом разреду пратили на италијанском језику часове историје, географије, биологије, хемије и латинског језика. Министарство просвете је ангажовало професоре са факултета да држе часове на италијанском док наши наставници не овладају језиком у тој мери да могу да преузму терет двојезичне наставе. 

Уз помоћ Италијанског института за културу, опремљена је учионица за двојезичну наставу a 2008. године почела је са радом библиотека намењена ученицима и наставницима двојезичних одељења.

Министри спољних послова Републике Србије и Републике Италије потписали су 14. марта 2017. године Меморандум којим је у оквиру међудржавне културне сарадње озваничено постојање двојезичне наставе на српском и италијанском језику у Трећој београдској гимназији. Пројекат предвиђа наставу италијанског језика, подељену између локалног наставника и страног лектора кога шаље Министарство спољних послова Италије у оквиру међународне културне сарадње, као и појединих нејезичких предмета на италијанском језику.

Лектори из Италије су свих ових година били укључени не само у наставу већ и у реализацију бројних пројеката. Уз њихову подршку покренуте су и многе културне иницијативе попут позоришних представа на италијанском језику, такмичења, размена ученика, изложби и студијских путовања у Италију. Улога лектора је од непроцењиве важности у процесу усвајања и усавршавања италијанског језика како за ученике тако и за наставнике.

Ученици и наставници који учествују у пројекту имали су прилику да похађају курсеве италијанског језика и културе у Гарњану, Риму и Фиренци, да кроз размене ученика посете Палермо, Трст, Милано, Алтамуру, Анкону, Соренто и Чивидале.

Прва ученичка размена је реализована у школској 2010/2011. години са Државним институтом „Краљица Маргерита“ из Палерма. Од тог тренутка успешно организујемо културне размене са школама из Чивидалеа, (гимназија „Павле ђакон“), Алтамуре (гимназија „Кањаци“), Анконе (гимназија „Риналдини“) и Милана (гимназија „Каравађо“ и гимназија „Вергилије“) и трудимо се да у размене укључимо ученике сва четири разреда двојезичних италијанских одељења (око осамдесет). Ученичка размена подразумева боравак у породици ученика партнера у размени, присуство часовима у партнерској школи, упознавање са наставним програмима и начинима њихове реализације, али и упознавање културних садржаја града и регије. Дружење и забава су, наравно, неизоставни део сваке размене.

Током четворогодишњег школовања наши ученици учествују на националним и међународним такмичењима у познавању италијанског језика и освајају запажена места у коначном пласману.

Од почетка двојезичне наставе наша школа је успоставила блиску сарадњу са Aмбасадом Републике Италије и са Италијанским институтом за културу у Београду, узимајући учешће у бројним културним активностима и догађајима које они организују. Наставници су имали прилику и да похађају курсеве језика у самом Институту а до 2009. године и месечне курсеве на универзитетима и у школама страних језика у Сијени, Перуђи, Ређо Калабрији, Риму и Пизи.

На крају, не треба заборавити колеге, наставнике који су дуги низ година били део нашег пројекта дајући му велики допринос: Катарина Завишин, Олимпио ди Мамбро, Марија Радошевић, Јасна Петровић, Андријана Којић, Наташа Марковић Барби, Анциjа Сакоманди, Наташа Радовановић, Ђовани Рубино, Силвана Абањале, Ана Кнежевић, Ранка Мишановић, Оливера Вељовић Трипковић и Милијана Антонић.

У текућој школској години наставници двојезичних одељења су наставници италијанског језика Глориjа Доменикони (лектор) и Јелена Гавровић, латинског језика Наталија Милинковић, социологије Зорана Матићевић, историје Биљана Мијајловић, физике Тања Радишић и ликовне културе Татјана Којић Чехић.