GIORNALINO: наше италијанске новине

 

Учeници билингвaлних итaлиjaнскo-српских oдeљeњa, уз менторство прoф. итaлиjaнскoг jeзикa Jeлeне Гaврoвић и прoф. ликoвнe културe Taтjaне Кojић Чeхић, рeaлизују и oбjaвљују електронски часопис Tрeћe бeoгрaдскe гимнaзиje нa итaлиjaнскoм jeзику – „Giornalino“. Крoз разноврсне рубрике, интервјуе, текстове, умeтничкe рaдoвe и дизajнeрскa рeшeњa трудимо се да увек будемо креативни и иновативни. Захваљујемо свим досадашњим гостима, бившим ученицима и колегиницама са смера на сарадњи и подршци.

Giornalino n. 9

Наш девети број почиње веома занимљивим интервјуом професорке Јулијане Вучо, заслужне за настанак и развој билингвалне српско-италијанске наставе у Србији, а првенствено у Трећој београдској гимназији. У овом броју пишемо и о неколико нама веома значајних боравака у Италији – Курс италијанске културе у Гарњану, Интернационални гимназијски позоришни фестивал у Алтамури и осмодневна матурска екскурзија. Од истраживачко-уметничких задатака представљамо сјајне фотомонтаже инспирисане кубизмом и Пикасовим личним стилом кога карактеришу различити углови гледања тј. перспективе, што уједно и тематски повезује садржај овог издања.

Giornalino n. 8 

Наш осми број почиње освртом на каријеру нашег, али и италијанског, фудбалера и тренера, Синише Михајловића. У духу актуелних тема, доносимо вам текст на тему друштвених мрежа и младих, а наш поетски кутак постаје више од „кутка“ са чак три сјајне песме наших ученица. Такође, поредимо италијанске и српске градове, причамо историју веспе, проналазимо најчудније рецепте за припрему тестенине. На уметничким странама ученици кроз практичан сликарски рад уче, пореде и истражују постимпресионисте, а завршавамо поучно али и забавно – илустративном провером знања из постимпресионизма.

 

Giornalino n. 7

Поводом обележавања 163. године постојања Треће београдске гимназије 7. број нашег електронског часописа нa итaлиjaнскoм jeзикуGiornalino представља специјално издање, од дизајна корица у духу прославе, па све до садржаја. У овом броју имате прилику да прочитате уводну реч директорке школе Олге Чокаш, као и да се упознате са бројним активностима и посетама ученика и наставника италијанско-српског билингвалног смера. Издвојили бисмо посету амбасадора Италије школи и врло запажено учешће нашег смера на манифестацији „XXII недеља италијанског језика у свету“ у Италијанском институту за културу. Од стандардних рубрика нудимо вам још један интересантан интервју са нашим успешним бившим билингвалцем, текстове у којима можете да се упознате са ставовима и уметничким интересовањима наших ученика, а у оквиру забавне рубрике наћи ћете укрштеницу и занимљиве загонетке. На Дан школе, 7. децембра, наш нови број биће представљен на Фестивалу Треће београдске гимназије и у штампаној верзији.

Gioralino n. 6 

У овом броју сусрећете се са новим рубрикама као што су садржајна и интересантна анкета о Италији, учешће у историјској радионици, посета позоришту, рад на представи, стандардно добре арт-стране, а у оквиру забавне рубрике нисмо могли да пропустимо „In corpore sano“ на италијанском!

Gioralino n. 5 

У петом броју се посебно бавимо нашим ђацима – бившим и садашњим, те ово издање представља својеврсну ризницу одличних ученичких ликовних радова, од фотографије до цртежа и поезије, па и самог дизајна, а ту је и истраживачки одлазак у музеј. Озбиљне друштвене теме нас уводе у број, а на крају је „провера знања“ из ренесансе кроз забавне рубрике – укрштеницу и погађалицу!

Gioralino n. 4 

Овај број карактеришу актуелне и језичке теме, уметнички радови и текстови, узбудљив дизајн и нове разноврсне, забавне рубрике, а у интервјуу смо имали част да се упознамо са запаженим успесима наше бивше ученице.

Gioralino n. 3

За овај број ученици су припремили преглед школских активности, најбољих уметничких радова, сјајан интервју и друге занимљиве текстове. Поздравили смо се од матураната у нади да ћемо контакт са њима као и са свим претходним генерацијама одржати у оквиру Алумни клуба италијанских билингвалних одељења.

Gioralino n. 2 

Као и у првом броју, ученици су се опрoбали у различитим улогама: новинара, истраживача дизајнера… Овај број карактеришу актуелне теме као што су настава на даљину, начин на који млади доживљавају живот у условима епидемије, али представља и њихове нове уметничке радове и интересовања.

Gioralino n. 1

Наш драги првенац, за који смо посебно везани и који је још на самом почетку поставио неке стандардне рубрике, јасну визију хармоничног споја садржаја и дизајна, али и висока очекивања!