У периоду од 21. до 27. априла 2018. године ученици II4 билингвалног италијанског одељења, одељењски старешина Јелена Гавровић и колегиница Наталија Милинковић угостили су у узвратној посети ученике средње стручне школе из места Вико Еквенсе код Напуља. Група од 14 ученика дошла је у пратњи 2 професорке и директора школе.

Ученике и професоре смо дочекали у суботу, 21.априла, око поднева на београдском аеродрому Никола Тесла. Ученици су након тога смештени у породице наших ученика. Поподне првог дана посете протекло је у панорамском разгледању града. Гости су могли да виде важније знаменитости како центра града тако и нешто ширег подручја. Једноипочасовна тура је завршена на тргу Славија.

Други дан посете, недеља 22.април, започео је обиласком „Отвореног пролећног маркета домаћих производа“ који је организован у дворишту Куће краља Петра I. Како је школа партнер  угоститељско–туристичког смера, упознавање домаћих прехрамбених производа и типичних српских пића изазвало је код гостију велико интересовање. Након паузе за ручак, пријатно априлско недељно поподне искоришћено је за шетњу дунавским кејом. Шетња је завршена на самом уласку у Земун где нас је сачекала колегиница Биљана Мијајловић, професорка историје, која је својом причом о историји Земуна код гостију пробудила знатижељу па су се у Земун и вратили наредних дана и вечери.

Први радни дан током посете ученика и професора из Италије проведен је у ваннаставним и у наставним активностима. Наиме, пре подне смо госте повели на Калемегдан а након шетње био је заказан обилазак Храма Светог Саве. У обиласку Храма свесрдну помоћ нам је пружио професор веронауке, Радослав Мијатовић. Поподневно време било је предвиђено за сусрет са директором наше школе, Миленком Мацуром, као и за презентације наших ученика. Гости су имали прилику да на презентацијама чују и виде нешто више о знаменитостима Београда, да се упознају са основним речима и изразима српског језика, да сазнају понешто о ноћним изласцима у Београду и, најзад, представљена им је спортска страна Србије кроз причу о спортовима који су код нас популарни, о клубовима и највећим спортским звездама.

У уторак, 24.априла, група наших гостију и наших ученика у друштву лекторке Силване Абањале имала је заказан сусрет са италијанским Амбасадором и том приликом смо обишли део зграде Амбасаде као и прелеп  унутрашњи врт, упознати смо са историјатом самог здања. Посета је завршена сликањем и кратким освежењем. Након ове посете и кратког предаха за госте је у школи приређен ручак. Ручак су осмислили и припремили родитељи наших ученика. Поподневно време, док су наши ученици били на настави, гости из Италије су провели у посети Музеју афричке уметности где их је дочекала и стручно кроз музеј водила наша колегиница Ана Кнежевић.

У среду су наши гости имали прилике да се упознају са великим пројектом „Београд на води“, да прошетају шеталиштем Савамала и да дневну туру заврше незаобилазном посетом Музеју Николе Тесле где их је стручно пратила наша колегиница, професорка физике, Тања Радишић.

Претпоследњи дан боравка групе из Италије био је испланиран за обилазак и слободно време на Ади а поподневне сате гости су провели по сопственој жељи у обиласку места која нису стигли да виде или која су им се толико допала да су желели да им се врате. Четвртак је завршен дружењем ученика и професора у кафани „Три шешира“ на Скадарлији.

Гости су отпутовали у петак пре подне. На аеродрому су их поздравили наши ученици и њихови родитељи. Дружење је завршено уз много лепих речи, израза захвалности и наду да ћемо се опет негде срести и лепо дружити.

 

                                                                                               Јелена Гавровић,

проф.италијанског језика

Оставите одговор