Treћа београдска гимназија данас је сечењем славског колача и приредбом ученика обележила школску славу Светог Саву, у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. 

Обележавању Савиндана у нашој школи осим многобројних гостију, бивших и садашњих професора школе, запослених, и ученика присуствовали су министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар и секретар за образовање и дечију заштиту Града Београда Славко Гак, док је домаћин славе био председник општине Врачар Милан Недељковић.

Присутне је поздравио директор гимназије, доц. др Мацура Миленко.

Поштоване даме и господо, драги гости, господо министри, народни посланици и представници власти, уважени ректори и декани, професори факултета, директори компанија, драги ученици и омладино, драге колегинице и колеге, родитељи, сарадници и пријатељи, добродошли у Трећу београдску гимназију. Хвала ВАМ што својим присуством увеличавате- школску славу – Светог Саву.

Изузетна ми је част да поздравим министре, господина Младена Шарчевића, министра просвете, науке и технолошког развоја и проф. др Златибора Лончара, министра Здравља и ја Вас молим да их поздравимо са великим аплаузом.

Такође, част ми је да поздравим проф. др. Милана Недељковића, председника општине Врачар и, први пут, домаћина славе Светог Саве наше  гимназије.

Позивам вас да заједнички, под кровом ове древне школске куће, која  постоји већ сто десет година, прославимо овај дан сећајући се лика и дела великог миротворца и духовног градитеља српске цркве, државе, просвете и културе, светитеља и просветитеља Саве. Свети Сава је унео писменост у нашу културу, а ми ту писменост подижемо на ниво дигиталног и медијског простора 21. века.

Драги пријатељи, можда нема бољег места за разговор и сарадњу од Треће гимназије. Поносни смо на своју визију, своје вредности и своју мисију у дугој историји наше школе. „Ми негујемо прошлост и традицију, славимо школу, наше бивше ученике и професоре, славимо свих 16 деценија постојања“. Наши стратешки циљеви јесу да кроз планове и пројекте поносно трајемо у 21. веку, као храм знања, као здање из којег ће и даље излазити генерације младих свестраних и образованих људи, будућих научника, успешних предводника нових поколења на свим пољима.

Генерације професора и ученика изграђивале су и чувале углед и посебно место Треће гимназије у београдском и српском школству, освајали су и освајају највиша признања и награде на такмичењима, олимпијадама знања, конкурсима и у многим спортовима.

Када би нашу гимназију требало представити само једним учеником, онда би тај ученик поседовао: знање, достојанство, понос, креативност, интелектуалност, значај у делу и стваралаштву великана српске и европске духовности, у коме се крије  дубок траг изграђиван у мислима и духом наше гимназије.

Трећа гимназија је свесна чињенице да можемо опстати само као друштво знања, и тај допринос је немерљив, а драги пријатељи и Србијо, стићи ћемо, многе земље, па и престићи, само ако се ослонимо на младе и учене људе.

Трећа окупља најбоље, јер не прави разлике међу људима, она учи, прашта, даје шансу и мотив. Без стида се иде напред, без страха корача напред и без сујете носи златнa медаљaзнања.

О значају Треће гимназије данас говори озбиљности уписа у гимназију као и чињеница да преко 98% наших ученика уписује на врху листе престижне државне факултете и задржава успех током читавих студија. Могу с поносом да говорим о постигнућима наших ученика и њихових наставника постигнутих током протеклих деценија, у науци, уметности и култури.

Гледајући у лице Светог Саве данас, у времену страховито неухватљивих промена, када је информација брза као светлост и толико доступна да нам често и измиче, ми морамо да се зауставимо и сагледамо где смо и куда желимо да идемо.

Трећа гимназија преузела је бакљу нашег просветитеља и има визију да осветли, још увек неосветљене углове, да осветли таму која је око нас и која прети да завлада и у нама. Та тама је незнање. У двадесет и првом веку, главно оружје којим човек може да се брани и да осваја, да влада и да служи, да ствара и да дише, јесте знање. Свети Сава је на, готово, пророчки начин наговестио оно што је и нама као једној од најбољих школа у Србији циљ.


Ми имамо задатак. Ми носимо одговорност. Та одговорност окренута је и нашим прецима и нашим потомцима. Ми стварамо будуће генерације ове земље, а како би то лепо рекао Сократ „тако стварамо и будућност нашег друштва“, и зато је образовање најсигурнија лађа према будућности.

Савремена школа треба да води младог човека до најбољих верзија себе и до светлих дела у будућности. Све те искре могу да сијају и светле на сваком нашем часу и у сваком нашем разговору и оне једине могу да «запале» талентоване младе људе. Надарени ученици су залог за срећу свих будућих генерација. Они траже да буду откривени, оснажени, освешћени, избрушени, стављени на своје место, како у човеку самом, тако и у друштву.

Свети Сава је имао мисију. Та мисија је била паљење искре у људима и њихово бодрење да изађу и осветле путеве у будућност. Данас ту мисију има сваки учитељ, сваки наставник и професор у овој земљи. То је, једноставно речено, мисија Треће гимназије.

Наша судбина није записана у звездама него у нама самима, да се послужим речима великог Шекспира. Зато свакој нашој мисли треба да дамо смер будућности. Уколико не мислимо о будућности, о чему да мислимо? Уколико не гледамо у будућност, где да гледамо? Уколико не ствoримо нашу будућност какву желимо, шта можемо да створимо? Једна изрека каже, ако не мислиш о будућности нећеш је ни имати….

Српско школство је постојало захваљујући духовним основама које је поставио Свети Сава и темељима православља која су у смутним и претешким временима била једина светлост и пут за траг и спас српског рода.

Нека светосавска слава вечно зрачи на лицима нашим, на лицима младости и лицима која ће се под светосавским небом рађати и бројати дане следећих хиљадугодишта.

Личност и просветитељско дело Светог Саве непрестани су предмети интересовања наше педагошке науке, а један мали део тог посла покушаћемо да урадимо и данас, говорећи о Светом Сави.

Данас, нас је он овде опет све окупио. Да то није чинио током свих претходних векова, не би нас ни данас овде било.

На томе му за навек хвала!

Поштовани ђаци и професори, поштовани родитељи и уважени гости, дозволите ми да за крај овог обраћања пренесем животни мото, „Срећу чине људи а не ствари“ на овом вашем путу од гнезда до звезда, када бирате страну будите увек на страни добра, а ако се не сетите нити једне моје речи, сетите се древних и мудрих речи које је изрекао велики филозоф Сенека: „Живот је попут приче, није важно колико је дуг, већ колико је добар“.

Добро дошли у гимназију добрих, креативних и поносних људи, добро дошли у Трећу гимназију.

Позивам Вас да сви заједно уживамо у програму који су припремили професори и ученици Т:Г: као мали дар у знак захвалности нашем заштитнику Светом Сави. и зато – славимо, јер има нека тајна веза, тајна Треће за све наас.

Хвала Вам на пажњи и желим Вам свако добро.

Министар просвет Младен Шарчевић је честитао школску славу ученицима, студентима, професорима, деканима и директорима који данас славе Светог Саву и говорећи о значају Светосавља казао да је највећи значај духовност која мора да се негује.

„То је оно што ми зовемо васпитање, грађење личности, то су оне моралне, људске вредности, које већ вековима преносе наши преци. Све друго је надградња. Када имате једног доброг човека, добру личност, човека посвећеног моралним вредностима, лако ћете га образовати и учинити успешним у животу”, рекао је Шарчевић.

Министар је навео да је много тога учињено на унапређењу образовања, да следи још промена, али да верује да је Србија, када је реч о образовању, ухватила корак са развијеним светом.

Након министра пристнима се обратио домаћин славе, председник Градске општине Врачар професор доктор Милан Недељковић.

Вероучитељ Радослав Мијатовић у својој беседи истакао је значај и величину светитеља чије се име слави 27. јануара

Ученици и професори Треће београдске гимназије приредили су пригодан програм поводом ове свечаности. Женски хор извео предвођен професорком музичке културе Сенком Перицом извео је Химну Светом Сави као и Хорска песму „Друга руковет“.

Током свечаности уручени су пригодни поклони запосленима који су током претходне године отишли у пензију, као и светосавске награде ученицима.

Фотографије свечаности погледајте на званичној Facebook страни Школе.

Оставите одговор