У складу са опредељењем школе за оснаживање у области квалитета, дигитализације и интернационализације, ученици билингвалног италијанског одељења четвртог разреда су прихватили понуду наставнице социологије  да  учествују  у пројекту “WEWEREALLMIGRANTS, WEREN’TWE? ’’ који се реализује на ETWINNING платформи за виртуелну међународну сарадњу. 

Пројекат је везан за област социологије – тачније за феномен миграција/сеоба у најширем смислу речи а аутор пројекта је наставница социологије, Зорана Матићевић.

Након почетне фазе регистрације, представљања школе, града, земље, сопствене културе и представљања учесника пројекта, у новембру је договорена реализација експерименталног/огледног двочаса, у сарадњи са ученицима завршне године, одељења 4/5.

Час је одржан 23. октобра 2019. године, а том приликом су учесници нашег пројекта били домаћини  на часу социологије док су ученици одељења 4/5 били гости-учесници. Радионицу под називом „Добродошли у моје село“ је водила наставница социологије, Нада Бањанин Ђуричић, запослена у Железничкој средњој школи, уз помоћ  наставнице Зоране Матићевић. Радионици су присуствовале и друге колеге попут Јелене Кручичанин, Радослава Мијатовића, Драгане Граовац, Павловић и педагога школе, Сање Обреновић.

Иначе, ова радионица је “донета“  из Финске. А колегиница Нада је практикује не само на часовима већ и на обукама за наставнике. Трајала је два школска часа. У првом часу, ученици су имали прилике да се кроз рад на заједничком задатку израде села од глине,  у мешовитим групама, састављеним методом случајног избора, међусобно упознају и зближе.

Након практичног дела, уследио је разговор на тему Наставне јединице – Идентитет; колективни и лични у ком су једнако учествовали,на опште задовољство, слободно и веома искрено. Било је речи о томе како ихиснпирише ова радионица, и на који начин могу повезати ово искуство с индивидуалним и друштвеним.

Евалуација, реализована након радионице, показала је недвосмислено даим се радионица изузетно допала, да је било једнако и забавно и поучно и да виде вишеструку корист из оваквог начина рада.

Предности које су наводили у својим коментарима су разнолике; од тога да их радује чињеница да су имали прилике да раде с глином, што су, скоро па  заборавили, преко тога да су  стекли нове другове и другарице до тога да је модел учења модел који развија емпатију, омогућава поистовећивање, дедукцију, анализу  итд. Наиме, ученици су лако, без муке, дефинисали десетак појмова као што су интеграција, асимилација, инкултурација, мултикултуралност итд.

Једнако задовољни постигнућем су и наставници који су припремали и учествовали у овом огледу.

Овом приликом се захваљујемо ученицима и колегама који су “гостовали“ али и ученицима, учесницима пројекта, који су, својим понашањем и залагањем показали да су вредни сваког труда!

Извештај припремила: Зорана Матићевић

Оставите одговор