У циљу веће безбедности наставници снимају часове од куће

Београд, 11. април 2020.

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић изјавио је данас да је модел наставе на даљину унапређен и то тако што ће од сада наставници снимати часове од куће.
Шарчевић је у изјави за агенцију Танјуг навео да више нема потребе да наставник стоји у неком имагинарном студију или студију Радио-телевизије Србије и снима часове.
Министар је истакао да је то учињено због очекиваног врхунца епидемије коронавируса како би и наставници били безбедни, и додао да је Министарствo дистрибуирало приближно 70 лаптопова, а да је Уницеф дао софтвер за то.
Према његовим речима, софтвер је такав да се све што се пише мишем пројектује на неком простору што ученици виде као таблу.
Он је указао на то да је спроведено неколико онлајн обука, додајући да се велики број наставника укључио у тај део посла, као и његови сарадници који, такође, раде од куће.
Он је, такође, најавио да ће проба мале матуре бити одржана 22, 23. и 24. априла, по реду – српски, математика и комбиновани тест, и додао да се до сада за специјализована одељења гимназија пријавило 8.736 надарених ученика.
Шарчевић је објаснио да ће се то извести тако што ће задаци бити дистрибуирани путем онлајн платформи и РТС-а, а ђаци ће имати јако пуно времена, односно 12 часова.
Према његовим речима, типови питања ће бити такви да ће бити потребно само да нешто допуне или заокруже, што више служи за то да провере себе.
На тај начин желимо да им укажемо на то да нема потребе да преписују или питају некога, јер то не служи ничему. Ти тестови се неће оцењивати и служе само да поставимо дијагностику шта су прошли а шта нису, да бисмо онда још наредних месец и по могли да им дајемо јасну подршку како би се што боље припремили за малу матуру, истакао је министар.
Он је, говорећи о надареним ученицима, прецизирао да се за математичка одељења пријавило 656 ученика, за ИТ одељења више од 1.870 ученика, музичко-балетске више од 2.200, док се више од 560 ученика пријавило за хемију и биологију.
Када је у питању пријемни испит, Шарчевић је рекао да се прави читава стратегија с обзиром на то да и епидемиолози кажу да би школе требало последње да се отворе.
Већ сада правимо стратегију да то буде само јун па надаље. Нама је важно да мај прође у разним пробама, истакао је он и додао да већ од понедељка Министарство шаље модел како да се формативне оцене доведу у сумативне, а то упутство ће добити сви наставници.
Министар је подсетио на то да је за ускршњи распуст остављено много мање дана за празновање како би се добило на времену.

https://www.srbija.gov.rs/vest/458777/u-cilju-vece-bezbednosti-nastavnici-snimaju-casove-od-kuce.php

Оставите одговор