Ове године је одржан јубиларни 20. Међународни позоришни омладински фестивал на немачком језику у румунском граду Темишвару и наша мала, али одабрана позоришна група „Theaterfreunde 011“, коју чине Василије Митровски (4/1),  Ксенија Тодоровић (4/2), Милица Божовић (4/5), Ана Шкиљевић (3/1) и Драгана Граховац (3/5) је имала прилику и велико задовољство да од 30. априла до 5. маја покаже шта је радила протеклих годину дана у оквиру секције за немачки језик.

Наша позоришна представа „Тајанствена писма“ (Geheimnissvolle Briefe), која се бави темом усамљености у савременом свету и начинима њеног превазилажења, је изведена првог дана фестивала и наишла је на веома добре реакције и велики аплауз публике, коју су чинили ученици из  Румуније, Бугарске и Украјине. Текст су писали сами ученици уз помоћ професорке немачког језика Весне Николовски и прошлогодишњег волонтера Антона Конекеа, а осим ученика који су глумили у представи, њеном настанку су својим идејама допринели Виктор Паликућа, Валентина Миловановић и Ања Стевовић из 4/5 и Софија Јанковић и Уна Јовановић из 3/1, на чему им изражавамо велику захвалност.

Током четири дана фестивала су ученици свако преподне имали радионице на немачком језику са позоришним педагозима из Немачке, а после подне су приказиване представе, од којих су неке биле на нивоу професионалних позоришта. Свима је било велико задовољство да своје новостечене пријатеље гледају на бини, тако да гледање и по три представе дневно никоме није тешко пало.

Наравно да је било времена и за дружења и провод, посебно увече у интернату са бугарском групом, са којом нас сад везује право  пријатељство, а и понеко допадање.

Вратили смо се препуни утисака, са жељом да следеће године поновимо ово задовољство.

Весна Николовски, проф. немачког језика

Оставите одговор