Филмски фестивал је  тродневни фестивал едукативног и хуманитарног карактера који  је одржан у дворишту наше гимназије од 26. до 28. априла 2018. године и окупио преко хиљаду посетилаца, а функције главних организатора ове године су обављали Невена Вујовић (III4-i) и Андрија Вуковић (III-8).

Наиме, ученици ове школе покренули су иницијативу за реализацију пројекта „Филмски фестивал – Трећа за живот“, који је први пут одржан прошле године. Сам пројекат је замишљен као фестивал едукативног и хуманитарног карактера који би кроз три дана трајања подигао свест о култури и едуковао наше ученике на тему филма, а сав приход од улазница био је дониран у  хуманитарне сврхе – дечије одељењу клинике „Др Мирослав Зотовић“.

Последњег дана фестивала одржано је извлачење победника наградне игре у сарадњи са агенцијом Go2 Travelling. Победници су били Марија Мандић (I-8) и Душан Богуновић (II-9) који су освојили ваучере за путовања на дестинацију по њиховом избору. Такође, фестивал је последњег дана подржао и посетио глумац Жарко Степанов  који је остварио улоге у представама: „Бриљантин“, „Главо луда“, „Ребека“, „Лес Мисераблес“ итд.

Верујемо да је активација младих неопходна за напредак друштва, али и њих самих. Овакав пројекат, инициран од стране наших ученика – што говори о великој заинтересованости за ову идеју, сјединио је неформалну едукацију о култури, али као хуманитарни фестивал се бавио и друштвеном одговорношћу и креирањем филантропске културе.

Битно је напоменути да је овај фестивал, као и досадашњи пројекти Ученичког парламента Треће београдске гимназије, био реализован од стране младих, мотивисаних ученика који теже активацији у друштву у којем живе и побољшању истог кроз волонтерски рад.

Невена Вујовић и Андрија Вуковић

Оставите одговор