Ученици Треће београдске гимназије по трећи пут организовали су пројекат „Филмски фестивал – Трећа за живот“ од 17. до 19. априла, а ове године сав приход од улазница донирали су свратишту у Крфској улици које ће новац искористити за реновирање подова.

Фестивал је, као и досадашњи пројекти Ученичког парламента Треће београдске гимназије, био реализован од стране организационог тима који чине млади и мотивисани ученици који су се могли наћи у улогама организатора, волонтера и медиа тима. У функцији главних организатора ове године су се нашли ученици другог разреда, Мила Мартић и Милош Мишић.

Посетиоци су имали прилике да свакога дана одгледају по један домаћи филм. Првог дана, у среду, од 20.00 сати могли су да виде култни филм „Национална класа“, следећег дана у исто време „Ми нисмо анђели 1“, и на крају ново филмско остварење „Јужни ветар“ у петак у 19.30 сати. У четвртак и петак, пред саму пројекцију филма, матуранти Лука Питић, Сергеј Шепетковски, Нађа Стевановић и Тамара Стојановић одржали су кратак концерт. Цена улазница за фестивал износила је 150 дин, а упркос лошем времену успели смо да привучемо преко 1000 људи и на тај начин сакупимо преко 170 хиљада динара које су уплаћене свратишту. Поред филма и концерта, посетиоци су могли да уживају у сладоледу, кокицама, крофнама, грицкалицама, соковима и водама.

Фестивал је ове годије био медијски пропраћен од стране новина Блиц и телевизија Пинк, РСТ, Прва и КЦН.

У петак су фестивал посетили једни од највећих глумаца домаће сцене као што су Драган Бјелогрлић, Богдан Диклић, Миодраг Радоњић, Слобода Мићаловић, Милена Радуловић и Лука Грбић. Након тога одржано је извлачење победника наградне игре у сарадњи са агенцијом Го2 Травеллинг. Путовање су освојиле  Тара Лазаревић и Драгана Граховац.

Оваквим пројекат, иницираним од стране наших ученика – што говори о великој заинтересованости за ову идеју, сјединио је неформалну едукацију о култури, али као хуманитарни фестивал се бавио и друштвеном одговорношћу.

Свака част свим ученицима задуженим за реализацију пројекта и хвала свим посетиоцима фестивала! Видимо се следеће године!

Оставите одговор