садржај стране

 

 

  Cкупштина посета

Други од два пројекта, који су осмишљени, планирани и припремани током месеца септембра а изведени у октобру месецу, јесте посета Скупштини Републике Србије.

Првобитна молба за посету, је осим обиласка скупштинског здања и разгледања знаменитости, садржала и молбу за учествовањем у једном од образовних пројеката скупштине. Наиме, при Скупштини Републике Србије, постоји Одељење за едукацију, које, како се по називу, уосталом може и претпоставити, развило неколико едукативних програма, као што су:

Запослени одељења, Господин Родољуб Динић и  Весна Дујмовић, инсистирали су на томе да ипак идемо постепено и да прва наша посета буде “уводног“ карактера а да се потом, накнадно договоримо о другим пројектима. Тако смо и учинили, окупили две групе од по 50 ученика, што је уједно и максималан број посетилаца и кренули у обилазак, 16. октобра, у преподневним часовима.

Обилазак скупштинске зграде оставио је снажан утисак на већину посетилаца, понајвише у смислу свести о Србијанској државности и уставотворности као нечему што има јако упориште у српској историји и традицији.

Скупштинска зграда импресионира својом величином, монументалношћу, архитектонским и уметничким решењима. Ученици су се ето, и овом приликом, сусрели с делом Николаја Краснова.

Обилазак здања обухвата посету мале и велике посланичке сале, плавог салона, скупштинске библиотеке , хола за извештавање, као и разговор у самој сали, о раду у скупштини.Наши водичи су нам, кроз разговор и порежења,  приближили и досликали изглед неких од европских парламената и рад у њима.Управо кроз те разговоре, искристалисала се жеља ученика да наредни пројекат буде управо Симулација седнице, који се, иако, најкомпикованији, ученицима учинио најзанимљивијим.

 

Зграда Скупштине је замисао и дело архитекте Јована Илкића, потом његовог сина Павла Илкићаком се придружио већ поменути Николај Краснов. Скулптура “Играли се коњи врани“ која се налази испред улаза је дело Томе Росандића.

 

 

У Београду,октобар,2012.

Руководилац секције: Матићевић Зорана

Извештај презентације Регионалног центра за таленте Београд II

Презентација Регионалног центра за таленте Београд II је одржана у петак, 02. новембра, у просторијама Библиотеке, Треће београдске гимназије. Презентација је успешно одржана, у организацији Милана Тепића, ученика IV-5 под покровитељством Социолошке секције. Овој презентацији је поред главног предавача Срзентић Николе, директора Регионалног центра за таленте Београд II, присуствовало 18 ученика и професорка српског језика, Манчић Љиљана.

 

Као гост презентације је био ученик Црнојевић Стефан, ученик I године Рачунарске гимназије, уједно и светски првак у области информатике-криптографије. Он се такође обратио са неколико речи, како је он дошао до тако великог признања.

Обавештење о времену и простору одржавања ове презентације је било најављено три дана унапред преко књиге обавештења, која је прошла кроз свако одељење. Заинтересованост је била велика, посебно код ученика нижих разреда, али је највероватније пропуст направљен, јер је презентација одржана у међусмени, односно од 13:30h, у време када је велики број преподневне смене (тада прва и трећа година) на часовима, што показује график присутности ученика.

И поред не тако велике посећености презентације, она је ипак прихваћена са великом пажњом. Многи су се распитивали за информатику, књижевност… Ученицима се посебно свидео принцип рада истраживачких радова у сарадњи са професорима са факултета, као и омиљени део, посебно матураната, ослобађање од пријемног испита освајањем награда на такмичењима који се састоје из теста знања и одбране рада пред професорима за катедром београдског универзитета. Велики број њих је током викенда присуствовао првим консултантским часовима у Центру.

 

Овакав рад ће донети свим полазницима Центра упознавање са професорима на својим будућим факултетима, писање истраживачких радова који су конципирани попут матурантских, магистарских и докторских радова и студија. Ово је најчешћа тема матураната – „Како написати матурски рад?“, док ученици млађих разреда не размишљају много о томе. Вероватно је то још један од разлога оволике присутности ученика матураната.

Поред мале посећености овој презентацији, сви присутни су потпуно учествовали у презентацији постављајући питања за постизање сарадње. Слободно се може рећи да је постигнут 100% учинак успешности овог пројекта.

 

 

 

Пројекат и извештај урадио

Тепић Милан