ПОВОДОМ 162. РОЂЕНДАНА ТРЕЋЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ

Замислите колико је ученика и   ученица за 162 године постојања   порасло у Трећој београдској  гимназији! Колико је сјајних   наставника и наставница и   осталих запослених додало   магије у та одрастања! Да ли  можете да претпоставите колико   је освојених награда, признања,   пехара, медаља стигло у нашу  гимназију? Знамо ли колико је научника, лекара, адвоката, инжењера, професора,  уметника… сањало баш у Трећој о својој блиставој каријери и достигнућима? Колико  бисмо пута описали Земљину куглу када бисмо сабрали све километре које су ђаци  и наставници наше гимназије утабали освајајући свет на екскурзијама и другим  путовањима? А шта мислите колико бисмо књига исписали ако бисмо забележили  све успомене које се везују баш за Трећу београдску гимназију? Шта мислите  колико је петица забележено за ове 162 године?

Први директор наше школе, тада Полугимназије теразијске, и чувени писац  Љубомир Ненадовић забележио је: „Са сваком годином род је људски све старији,  али још није мудар старац. У које је доба свога живота и на коме је степену своје  мудрости, нико не уме казати.“

Од 1859. године, када је основана, Трећа београдска гимназија, иако је више  пута мењала називе, у континуитету чува престижно место у систему образовања и  васпитања Републике Србије. Томе доприносимо сви, подједнако – ученици и  ученице, наставници и наставнице и сви запослени, али и родитељи наших  ученика. Када се о нашој гимназији говори, увек је то обојено посебним  уважавањем.

Зато данас, када уђете у Трећу београдску гимназију, за тренутак застаните,  осврните се и ослушните шапате давних времена међу зидовима и учините један  дуги корак унапред и придодајте свој залог због чега ће се будуће генерације  поносити оним што данас радите у овом храму знања, баш као што се данас  позивамо на оно што су они пре нас чинили.

Ове 162 године све нас обавезују да наставимо да негујемо традицију и да  настојимо да будемо још бољи, да сваким даном растемо и хватамо ритам корака  најпрестижнијих светских образовних установа.

Срећан нам Дан школе! Срећан нам 162. рођендан Треће београдске  гимназије!