Ове школске године смо, захваљујући посредовању и великом ангажману госпође Веронике Жалице, бивше ученице наше Школе и ћерке наше професорке немачког језика у пензији Живке Милутиновић, по први пут организовали размену ученика са гимназијом „Ото Кине“ из Бона.

Након што су од немачки ученици боравили у Београду од 07. до 14. октобра 2018. године и вратили се кући одушевљени пријемом и Београдом, наши ученици другог и трећег разреда су од 12. до 19. маја 2019. боравили у Бону. Ученици су били смештени у породицама домаћина, а био је организован и веома интересантан програм. Пре подне су ученици похађали наставу, где су имали прилику да виде како изгледа немачка школа и упореде је са нашом. Између осталог су могли да програмирају робота на часовима информатике, учествују у експериментима на часу хемије и присуствују разним часовима. Поподне је организована посета музејима, тако да смо посетили Немачки музеј технике, где је била организована радионица о радиоактивности, Музеј рачунских машина, у коме смо могли да видимо реплике разних машина за рачунање и оригинале Енигме и првог компјутера, Музеј савремене историје и Ботаничку башту. Осим Бона смо посетили и Келн, у коме смо провели цео дан и детаљно разгледали импресивну Келнску катедралу.

Програм и циљ размене су у потпуности остварени, а сви ученици који су учествовали у њој, како наши тако и немачки заслужују велику похвалу, јер су се примерно понашали, дружили и створили пријатељства која ће бити настављена, тако да је већ изражена обострана жеља да се размена организује и убудуће.

У Бон је путовало једанаест ученика: Ристић Александар (2/1), Ђурђевић Немања, Шашић Катарина и Станојковић Мина из 2/3, Томашевић Алекса (2/5), Дутина Мила (2/6), Јанковић Софија (3/1), Граховац Драгана и Поповић Исидора из 3/5, Малезић Алекса (3/6) и Крунић Михајло (3/8) у пратњи професорке немачког језика Николовски Весне.

                                                                                                Николовски Весна

Оставите одговор