Ове школске године смо по други пут реализовали сарадњу  са гимназијом „Ото Кине“ из немачког града Бона. Група од 10 ученика ове гимназије (седам девојака и три дечака у пратњи два професора) били су гости наших ученика  у периоду од 4. до 11. 10. 2019. Тема размене су биле природне науке, па је направљен пригодан програм.

Гости су стигли у петак, 04. 10. у касним поподневним часовима и вече су провели у породицама. У суботу смо посетили Храм Светог Саве, обишли град туристичким аутобусом и прошетали се кроз пешачку зону, тако да су гости могли да стекну први утисак о Београду. У недељу смо због лошег времена морали да откажемо планирани излет на Авалу, па су гости имали прилику да проведу дан у породицама наших ученика и боље се упознају.

У понедељак смо преподне провели у школи, уз упознавање и прављење кратких презентација о српско-немачким везама, а одељење 4/6 је припремило веома интересантну презентацију на енглеском језику о трудноћи. Поподне смо обишли Музеј афричке уметности, Архив Југославије и Јавни акваријум и тропикаријум.

У уторак је био организован обилазак Музеја Николе Тесле, у поподневним часовима самостално истраживање пешачке зоне, после чега су наши и немачки ученици имали прилике да се опробају у решавању проблема у Теслиној „escape room“, што се свима веома допало.

У среду је цела група посетила Институт за молекуларну биологију и генетичко инжењерство, а поподне су ученици у Гете институту кроз игру могли да провере своја знања о историји и култури Београда.

Четвртак је започео кишом, због чега је отказан планирани обилазак локалитета у Винчи, али смо успели да део поподнева проведемо на Ади Циганлији у шетњи, вожњи бицикла и решавању задатака у Парку науке.

Наши гости, ученици десетог разреда гимназије „Ото Кине“ из Бона, одлетели су у петак, 11. октобра, али се наше дружење тиме није завршило, јер ће бити настављено нашом посетом Бону у мају 2020.

Домаћини ученика из Немачке су били наши ученици другог и трећег разреда, координатор пројекта је професорка немачког језика Весна Николовски, а успешној реализацији пројекта су веома допринели вероучитељ Радослав Мијатовић и професорке српског језика Јелена Кручичанин и биологије Сања Дамјановић.

Заједнички утисак је да је размена ученика била веома успешна, да су ученици имали прилике да се упознају и на забаван и интересантан начин уче једни од других и једни о другима, а наши гости су отишли кући препуни лепих утисака о Београду и Београђанима.

                                              Весна Николовски, координатор пројекта

Оставите одговор