конопац
  • rss
  • facebook

ИЗВЕШТАЈ О ПОСЕТИ УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ „ОТО КИНЕ“ ИЗ БОНА

Ове школске године смо по други пут реализовали сарадњу  са гимназијом „Ото Кине“ из немачког града Бона. Група од 10 ученика ове гимназије (седам девојака и три дечака у пратњи два професора) били су гости наших ученика  у периоду од 4. до 11. 10. 2019. Тема размене су биле природне науке, па је направљен пригодан програм.

Гости су стигли у петак, 04. 10. у касним поподневним часовима и вече су провели у породицама. У суботу смо посетили Храм Светог Саве, обишли град туристичким аутобусом и прошетали се кроз пешачку зону, тако да су гости могли да стекну први утисак о Београду. У недељу смо због лошег времена морали да откажемо планирани излет на Авалу, па су гости имали прилику да проведу дан у породицама наших ученика и боље се упознају.

У понедељак смо преподне провели у школи, уз упознавање и прављење кратких презентација о српско-немачким везама, а одељење 4/6 је припремило веома интересантну презентацију на енглеском језику о трудноћи. Поподне смо обишли Музеј афричке уметности, Архив Југославије и Јавни акваријум и тропикаријум.

У уторак је био организован обилазак Музеја Николе Тесле, у поподневним часовима самостално истраживање пешачке зоне, после чега су наши и немачки ученици имали прилике да се опробају у решавању проблема у Теслиној „escape room“, што се свима веома допало.

У среду је цела група посетила Институт за молекуларну биологију и генетичко инжењерство, а поподне су ученици у Гете институту кроз игру могли да провере своја знања о историји и култури Београда.

Четвртак је започео кишом, због чега је отказан планирани обилазак локалитета у Винчи, али смо успели да део поподнева проведемо на Ади Циганлији у шетњи, вожњи бицикла и решавању задатака у Парку науке.

Наши гости, ученици десетог разреда гимназије „Ото Кине“ из Бона, одлетели су у петак, 11. октобра, али се наше дружење тиме није завршило, јер ће бити настављено нашом посетом Бону у мају 2020.

Домаћини ученика из Немачке су били наши ученици другог и трећег разреда, координатор пројекта је професорка немачког језика Весна Николовски, а успешној реализацији пројекта су веома допринели вероучитељ Радослав Мијатовић и професорке српског језика Јелена Кручичанин и биологије Сања Дамјановић.

Заједнички утисак је да је размена ученика била веома успешна, да су ученици имали прилике да се упознају и на забаван и интересантан начин уче једни од других и једни о другима, а наши гости су отишли кући препуни лепих утисака о Београду и Београђанима.

                                              Весна Николовски, координатор пројекта