Овог викенда, 11. и 12. маја 2019.године, у просторијама Треће београдске гимназије, одржан је трећи по реду Дебатни турнир у Трећој београдској гимназији.

Овај турнир је међутим другачији од осталих јер је  први хуманитарни дебатни турнир.

Наиме,  котизацијама  дебатера је прикупљено 30000 динара за хуманитарне сврхе.

Новац који је скупљен у току самог турнира биће уплаћен на рачун фондације „Буди хуман“.

Главни организатори турнира су биле Ана Огњановић 4/6 и Гавриловић Марија 4/6, уз подршку  Дебатног клуба Треће београдске гимназије, Ђачког парламента Треће београдске гимназије и  руководства школе. Поред главних организаторки, у непосредној  реализацији је учествовао и тим  од неких десетак волонтера ТБГ.

Иначе, организацију и реализацију турнира подржала је Отворена комуникација – академска дебатна мрежа која је, за ову прилику, обезбедила подршку у медијској кампањи, рачунарски програм структуре  такмичења, судије и Дебатне теме.

Уз припремне активности радило се прилично и на рекламној кампањи у оквиру које је креиран Плакат с позивом, догађај на ФБ-у, Фб страница, интервјуи на Тв каналима.  

Захваљујући таквој кампањи а делом захваљујући и угледу наших дебатера и њиховим личним напорима, резултат је био импресиван; на овом турниру учествовало је 40 тимова из гимназија и средњих стручних школа са територије Београда, што га чини највећим турниром у историји одржавања средњошколских турнира.

Међу учесницима су се нашли, поред десетак тимова из Треће београдске гимназије и дебатери Прве, Десете, Девете, Четрнаесте, Спортске гимназије и многих других, неки почетници а неки и  доказани дебатери, освајачи  турнира, најбољи говорници и сл.

 У име Дебатног клуба Треће београдске гиманазије, учествовали су дебатери:

На овом турниру млади су имали прилике да дебатују и размишљају о најразличитијим актуелним темама и да након рунди добијају савете од искусних дебатера, који остварују значајне успехе како на домаћим, тако и на међународним турнирима.

Дакле, турнир је поред такмичарске имао и значајну едукативну улогу, захваљујући Feedback –у судија.

Трећа београдска гимназија, као организатор турнира и Отворена Комуникација, као кровна академска дебатна мрежа удруженим снагама потрудили су се не само да укажу на значај бављења дебатом, као аргументованом расправом већ и на то да треба бити друштвено одговоран и трудити се да кроз своје активности доприносимо онима којима је помоћ најпотребнија.

Помоћ за реализацију овог пројекта пружили су и многобројни спонзори, као што су; Вода Власина, Fun&Fitt, Бакино злато пекара, Nectar сокови, BUZZ, МБС – Висока школа модерног бизниса, чиме су показали да вреднују проактивност младих и да заједничким делањем ипак могу да малим, али значајним корацима промовишу племените вредности.

Остатак робних спонзорстава у виду слаткиша и сланиша, биће дониран Свратишту за децу у Крфској улици.

Оваквим активностима желимо да прошаљемо поруку младима, да се угледају на своје вршњаке, ученице Треће београдске гимназије, које су организовале овај догађај, као и на чланове Отворене Комуникације који су својим временом, трудом, знањем допринели да овај турнир буде успешан.

У финалу турнира су се нашла чак 2 тима дебатног клуба Треће београдске гимназије   а од дебатера: Михајло Бабић 4/6, Филип Митровић 4/6, Марко Дошлић 4/6, Лана Ђоковић и Наталија Петронијевић  односно тимови : Шупет, Волимо судије и  комбиновани тима Треће и Девете – Дебабићи а поред њих и тим  из Прве београдске гимназије – Каћа пије само њу, киселу воду.

Напослетку, турнир су освојиле девојке  Елена Гошњић и Катарина Бацковић из Прве београдске гимназије а за најбољег говорника турнира је изабран Михаило Бабић из Треће београдске гимназије. Ово је његова четврта титула најбољег говорника у овој такмичарској сезони.

Захваљујемо се свим учесницима, волонтерима, организаторима, управи школе, спонзорима,  колегама и одељенским старешинама, организационим партнерима, љубитељима дебате на подршци и разумевању, у нади да ћемо догодине успети да поновимо овај подвиг.

Извештај приредиле: Ана Огњановић, организатор и  Зорана Матићевић, руководилац клуба

Оставите одговор