1.НОВЕМБАР ЈЕ ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ.

Тога дана 1918.године Прва армија под командом Петра Бојовића ослободила је град,а последњи аустро угарски војници напустили су град око 13h,рушећи мостове за собом.

Ослобођење је извршено након нешто више од 40 дана од почетка пробоја Солунског фронта. Српске војнике,без обзира на умор ,недостатке оружја и муниције ништа није могло зауставити. Зашто? Зато што ,како је рекао Макензен “ Срби су народ који воли слободу и љуби своју отађјбину и који се бори и жртвује до последњег“.

 

Француска војска се дивила српским војницима и њиховој жељи да после три године окупације ослободе своју земљу.Војници су морали водити рачуна да ослобађање града прође са што мање људских губитака и да очувају оно мало инфраструктуре што је остало након бомбардовања 1914. и 1915. године. А то је и емоција и храброст.

Дан ослобођења Београда у Првом светском рату био је неправедно запостављен у послератној Југославији. Увек је већа пажња посвећивана обележавању 20.октобра, Дану ослобођења Београда у Другом светском рату.

Данас се оба датума обележавају кроз манифестацију Дани слободе.

 

Биљана Тубић,професорка историје