Мушки и женски тимови Треће београдске гимназије остварили су запажене резултате на овогодишњим такмичењима из програмирања Хакатон за средњошколце и такмичењу из технолошких идеја HackIT Girl.

Такмчење женских тимова HackIT Girl одржано је 1. и 2. децембра путем платформе Zoom. Ученице Треће београдске гимназије Невена Ђорђевић, Јулијана Алексић и Милица Ковачевић заједно са ученицом Миом Савић из Шесте београдске гимназије и ученицама Вером Влашки и Иваном Ђуровић из Математичке гимназије представиле су своје идеје на овом дводневном такмичењу технолошких идеја освојивши прво место за свој пројекат. HackIT Girl је део пројекта MOGIS (More Girls in Steam) чији је циљ давање подршке, инспирације и оснаживање женског дела популације да узме учешће у креирању дигиталне цивилизације и опроба се у технолошким пословима. За ово такмичење пријавило се укупно 138 такмичарки распоређених у 23 тима.

Такмичење Хакатон одржано је 11. и 12. децембра 2021. године у просторијама Факултета организационих наука за мушке тимове. Тим Треће београдске гимназије чинили су Александар Јовановић, Александар Бутулија, Михаило Матовић и Андреј Трипковић  који су, за реализацију свог пројекта у виду софтверског решења на задату тему за које су имали 24 часа, у финалу, освојили треће место. Циљ такмичења Хакатон је био да талентованим средњошколкама пружи шансу да своја знања из области програмирања прошире и практично примене. Било је око 300 пријављених такмичара подељених у 80 тимова. Ученици су одлучили да своју освојену награду донирају у добровољне сврхе.

Ученица Невена Ђорђевић открила је своје утиске о такмичењу рекавши: „Веома смо поносне на наш резултат и свакако бисмо се поново пријавиле на овакав догађај. Главни циљ нашег учешћа било је стицање нових искустава као и забава и квалитетно проведено време са пријатељима. Награда је дошла само као продукт нашег тимског и пријатељског духа!“

Ученик Андреј Трипковић је такође поделио свој утисак: „Сматрам да смо могли да добијемо боље место за наш пројекат, али сам срећан због забаве и едукације које су пружене на радионицама. Такмичио бих се поново са својим тимом и следеће године.“

Ученици су задовољни постигнутим резултатима и истичу да би поново узели учешће у овим радионицама због дружења, забаве, стицања нових познанстава, али и знања кроз едукацију компаније „Zühlke“ и чланова ФОНИС-а.

Такмичење Хакатон подржала је компанија „Zühlke“, као генерални покровитељ, али и спонзори као што су банка Raifeisen , Гуарана, Catena Media, Факултет организационих наука и други. Такмичење HackIT Girl подржале су компанија „Xiaomi“, Амбасада Канаде, Министарство трговине, туризма и телекомуникација заједно са организацијом АФА и Математичкoм гимназијoм као стратешким партнером пројекта.