На конкурсу који је организовао Француски институт у Србији, у партнерству с Министарством за европске интеграције и Амбасадом Француске у Србији под називом „Avenir – Будућност“ ученица Треће београдске гимназије била је у врху младих креативних средњошколаца који желе да доприносе изградњи боље будућности.

Учешће на конкурсу је значајно премашило сва очекивања организатора, а одабир најбољих радова из обиља пристиглих креативних идеја био је прилично захтеван. У јакој конкуренцији, ученица трећег разреда Треће београдске гимназије, Милица Ивковић, заузела је треће место.

Задатак конкурса био је да млади, кроз јасне идеје преточене у изводљиве пројекте, искажу своје мишљење о томе шта би требало да буду приоритети Европе у наредних десет година. Ограничен број речи којима се идеје могу изнети, у распону између 250 и 500 речи,  својеврсна је припрема деце за догађаје на којима се траже конкретни и реални пројекти.

Теме радова биле су усмерене на проблеме и приоритете модерног друштва, попут: климатске промене и екологија; здравље; економија, социјална правда; европске вредности; демократија и владавина права; дигитална трансформација; сигурност/безбедност; миграције; образовање; култура; млади; спорт…

Конкурсом је дата прилика младим људима да учествују у изградњи европске будућности, јасним изношењем својих ставова  и идеја на француском језику.  Чињеница је да млади често имају оригиналне идеје, али је чињеница и да немају увек прилику да их изразе и остваре! Овај пројекат је био јединствена прилика да наша деца покажу колико знају француски језик и колико им је стало до будућности нашег континента. Овај пројекат је био и прилика да наши млади јачају осећања припадности европској породици.

 

Колико воли и зна француски језик, Милица Ивковић је показала школске 2018/19 године када је освојила прво место на републичком такмичењу из француског језика. Милица, као и многи други ученици Треће београдске гимназије ради на свом развоју и кроз бројне догађаје посвећене димпломатији, праламентаризму и циљевима одрживог развоја.

 

Честитамо Милици и свим нашим ученицима, и желимо им још оваквих успеха.