Страхиња Тривковић, ђак одељења 3/8 Треће београдске гимназије освојио је друго место на светском такмичењу Појас и пут“21st Century Cup” из енглеског језика које се одржало у кинеском Шангају од 10. до 14. октобра у конкуренцији од 30 учесника, као најмлађи такмичар.

Такмичење је окупило укупно представнике из 60 држава, а у великом финалу учествовало је њих 30. Такмичари су презентовали рад на тему“Artificial intelligence, a blessing or a curse?”.

Страхиња је био најмлађи такмичар, а како каже у конкуренцији је био са студентима, али је без обзира на разлику у годинама успео да избори друго место.

“Ово такмичење, и сам пут је нешто што ћу памтити заувек. Будући да сам путовао сам на други крај света, и назад, сматрам да сам добио велико искуство и самопоуздање. Боравак у Кини је био невероватан – Кина ми се као држава веома свидела, људи, култура, традиција, уметност, храна и много тога. Створио сам сјајна пријатељства са младим људима, како из Кине, тако и из свих крајева света, са којима сам провео дивне тренутке на самом такмичењу и са којима ћу остати у контакту. Учествовао сам у великој размени култура и животних прича заједно са другим такмичарима, организаторима, волонтерима и студентима из Кине који су ту боравили”, истиче Страхиње и наводи да је организација самог такмичења била перфектна.

Светско такмичење 21ст Центурy Цуп је такмичење из енглеског језика намењено љубитељима јавног наступа широм света које је 1996. године иницирала Чајна дејли.

Национално такмичење организовано је у септембру ове године по трећи пут у организацији Академије уметности Нови Сад, а у сарадњи са партнерима из Кине “21st Century Cup” на којем је Страхиња Тривковић освојио убедљиво прво место.