Првенство државе у шаху за кадете одржано је ове године од 27. априла до 3. маја, у Новом Саду. У најјачој конкуренцији за девојке до 18 година, учествовала је Невена Ђорђевић, ученица III4ИТ, из „Треће београдске гимназије“.

За загревање су одграни турнири у убрзаном и брзопотезном шаху, а онда је дошао на ред најважнији турнир у стандардном шаху. Конкуренција је била изненађујуће тешка и по броју и по снази такмичара. Невена је наступала као други носилац.

Играло се седам кола, за седам дана, темпом 90 минута за партију плус 30 секунди по потезу. У првом колу лака победа, како ће се касније испоставити са носиоцем бронзане медаље. Друго коло је протекло мирно. У трећем колу је била врло дуга и неизвесна борба против првог носиоца. Улазак у цајтнот никада није пријатан, могу се десити превиди, али Невена је чврсто одржала позицију и резултат је био реми. У четвртом колу је била дуга борба али без цајтнота и опет реми. Пето и шесто коло су Невени донели нешто мирније партије и сигурне победе.

Пре седмог кола Невена је већ имала обезбеђену сребрну медаљу, али је само победа водила до злата. Добро познат неугодан противник и недостатак смирености су утицали на Невенину игру. Већ у тридесетом потезу ситуација је постала врло неугодна. Невена има позициону предност, али један минут на сату, док противница има 10 минута. Није било речи о ремију, пошто се ради о титули. Партија се може завршити само са штитом или на штиту. Невероватно прецизним потезима Невена је стегла обруч око противника. У 63. потезу време је већ било изјендачено: Невена 79, противник 109 секунди. Са малим непрецизностима али без грешака партија се наставља до 83. потеза, када Невена жртвом даме и матним нападом приморава противника на предају.

             

Додела медаља – Слика преузета са Шахвски савез Србије