Под слоганом „У читању је моћ и радост“, у библиотеци Треће београдске гимназије уприличена је манифестација „Читајмо гласно“, поводом Националног дана књиге – 28. фебруара.
Манифестацији су присуствовали професори српског језика и књижевности Наташа Спасојевић, Гордана Костић, Лара Човић и Јелена Јаковљевић, професор историје Бобан Спасојевић, школски педагог Сања Обреновић, библиотекари Милена Деспотовић и Слободанка Берић и ученици одељења првог и трећег разреда. Наставници, библиотекари и ученици размењивали су своја читалачка искуства и поредили данашње време када је читање у великој кризи са прошлим временима када је књига била камен темељац образовања и васпитања. Заједнички закључак је био да је гласно читање поезије и у 21. веку веома значајна активност, те да се рецитовање појављује као облик сценског наступа у свету савремених песничких окршаја.
Значај поезије, књижевности и читања уопште заправо остаје неоспоран.
У наредним годинама, сви смо се сложили, заједно ћемо прослављати Дан књиге различитим читалачким радионицама. Ученици и наставници су рецитовали стихове својих омиљених песника.
„Читали смо гласно заједно “ Ђуру Јакшића, Десанку Максимовић, Мирослава Антића, Дучића, Диса, Црњанског, Ивана В. Лалића, и многе друге српске и светске класике, као и савремене српске песникиње, као што су Милена Марковић и Витомирка Требовац. Други професори књижевности обележили су Дан књиге на часовима посебним активностима у вези са значајем читања.