Наши ученици креирали интерактивни и мултимедијални водич о местима страдања антифашиста и Јевреја у Београду

 

Ученици Треће и Пете београдске гимназије представили су резултат једногодишњег пројекта „Интерактивни и мултимедијални водичи“ – три туре које нас упознају са местима страдања антифашиста и Јевреја у Београду током нацистичке окупације. Свечана промоција одржана је 18. фебруара 2022. године у Јеврејском културном центру, а пре тога истог дана ученици су били водичи прве промотивне шетње и показали како се користи апликација.

Да бисте упознали кратку историју страдања у Београду током Другог светског рата, потребно је да бесплатно преузмете апликацију BerlinHistoryApp на свој мобилни уређај са „продавница“ App Store или Google Play. Када отворите ову апликацију, треба да изаберете тему „Interactive“, а потом одаберете једну од три туре: Београдски затвори током наци окупације (Belgrade’s prisons during the Nazi occupation), посвећену местима на којима су се налазили затвори и седишта полиције и Гестапоа; Логори у Београду (Camps in Belgrade), која вас упознаје са београдским логорима током Другог светског рата; или Стазама слободе (Following the path of freedom), туру посвећену антифашисткињи Слободи Трајковић. Сва три водича могу се пратити на енглеском и српском језику.

„Интерактивни и мултимедијални водичи“ међународни je пројекат који су осмислиле организације из Немачке – BerlinHistoryApp и Центропа, а омогућила га је фондација EVZ Савезне Републике Немачке. Партнерска организација за Србију био је Центар за образовне политике. Пројектом је координирала Биљана Стојановић, а са ученицима су на пројекту радили наставници Јелена Костић, професорка историје у Петој београдској гимназији, Милош Бајловски, професори историје, и Јелена Кручичанин, професорка српског језика и књижевности, у Трећој београдској гимназији. Истовремено пројекат је реализован у две средње школе у Хамбургу у Немачкој, као и у једној средњој школи у Кракову у Пољској.

Туру Београдски затвори током наци окупације осмисли су: Ирина Пинтовић, Анђела Станковић, Данило Лековић, Петар Јовановић, Андреј Радовановић, Ива Тешановић, Ана Ристић и Марија Ристић, ученици Треће београдске гимназије, и Немања Павловић, Денис Шаботић и Петар Мартић, ученици Пете београдске гимназије.

Туру Логори у Београду креирали су: Доротеа Васић, Јелена Анастасиа Живковић и Лука Митровић, ученици Треће београдске гимназије, Јана Китановић, Грегор Симеуновић, Тадеј Павловић, Илија Младеновић, Андреј Маликовић, Ива Милутиновић и Ива Мољевић, ученици Пете београдске гимназије.