Трећа гимназија је и ове године, у периоду од 3. до 5. априла, одржала Филмски фестивал хуманитарног, забавног и едукативног карактера. Пролеће је ове године закаснило, а лоше време није спутало организаторе, волонтере и медија тим да учине овај догађај могућим. Упркос лошем времену фестивал је успео да окупи велики број гледалаца и да прикупи нешто више од 300.000 динара као подршку у борби Лазара Живановића. Фестивалу су највише допринели организатори: Олга Никитовић, Максим Крџић, Кристина Филиповић, Доротеа Васић, Реља Булат и Вук Трпковић.

 

Сва три дана фестивала испратила је позитивна и радна атмосфера. Првог дана сала наше школе је у потпуности била испуњена, а на платну се приказивао филм „Муње“. Такође смо имали ту част да угостимо екипу филма која је била веома расположена да одговара на различита питања публике. Други дан је био посебно едукативног карактера те се у то име на платну приказивао документарни филм „Потреба за мржњом“. С обзиром на то да је други дан био посвећен борби против насиља и мржње “Cepora” је у библиотеци наше школе одржала радионицу о насиљу. А након филма одржан је панел где су ученици могли да дискутују са глумцем Тихомиром Станићем, режисером Филипом Чоловићем и психолошкињом Љиљаном Марковић. Трећи дан је био и у духу друге уметности, музике. Пред сам почетак филма школски бенд „Оправдани Изостанак“ као и плесачи из наше школе одржали су мјузикл „Mamma mia“ , а на платну се приказивао филм „Како је пропао рокенрол“.

 

Хвала свима који су употпунили овај догађај и надамо се да ће и следећих година млади и мотивисани ученици наше школе одржавати ову традицију и иницирати низ нових идеја којима ће употпунити своје школске дане као и помоћи онима којима је то заиста потребно. Захваљујемо се и професорима Оливери Вељовић Трпковић, Јелени Поповић и Милошу Јовановићу, као и управи школе и директорки Олги Чокаш који су нам омогућили да успешно одржимо ову манифестацију.