Часопис Примењене науке 1
Збирка изабраних радова ученика генерације 2019-2023.

Уводна реч

Свет је битно другачији и много тога данас утиче на наше животе. На милионе научника из различитих области данас објављује милионе радова који ће тек имати утицаја за неколико година. Сложени пројекти, истраживања, тек ће дати одговоре и решити многе до сада нерешиве проблеме у различитим областима наука, али многи од њих ће и променити ставове и унапредити досадашња размишљања.

Све то нам је инспирација: колорит нових истраживања, могућности, револуција у новим идејама. Циљ нам је да Вам овим часописом приближимо различите појмове егзактне и примењене науке на свакодневни живот и нарочито разумевање како решити проблеме и одговорно се односити према свом животу, животу других и животној средини. Анализирали смо, истражили смо, прикупили смо и обрадили неке теме које Вам могу бити занимљиве и о којима толико (не) знамо. Хтели смо да текстовима које нудимо у овом часопису и које су написали ученици наше школе, подстакнемо да (још) више схватимо о значају иновација, сталног усавршавања и учења, као и важности сопственог утицаја на будућност развоја друштва.

Хајмо, заронимо и уживајмо!

Лена Станковић,
Милена Бисенић,
Професорка Тамара Досевска

Примењене науке 1 бр. 1 https://issuu.com/primenjenenauke1tbg/docs/_1_1

Први број часописа је посвећен чланцима ученика о важним темама здравља и исхране: аутоимуне болести, поремећаји у исхрани, квалитет и безбедност хране и технологија хране. Поред занимљивих рецепата за сладолед и јапански хлеб, ту је и интервју са школским психологом Драганом Иванчевић Бумбић о предрасудама о поремећајима у исхрани, могућностима лечења и како да пружимо подршку особи која има поремећај у исхрани.