Наша школа је и ове године учествовала на међународном такмичењу у знању латинског језика у Арпину (Италија). Школу су представљали ученици Тара  Петровић и Данило Савић, одељење III4ф. Ученике је водила Наталија Милинковић, проф. латинског језика.

Отишли смо 10.маја авионом у Рим где смо имали неколико сати слободног времена током којег смо обишли знаменитости у центру града (Трајанову тржницу и форум, Пантеон, трг Венеција и трг Навона, Фонтану ди Треви, Шпански трг). После подне смо сели у воз за Фрозиноне, ту нас је сачекао организатор и одвезао у хотел.

Такмичење је одржано 11. маја, преводио се одломак из Цицероновог дела De re publica, и о њему је требало да се напише коментар. На такмичењу је учествовао 291 ученик из 17 земаља. Ученици су се озбиљно и савесно припремали за такмичење током целе школске године због чега их посебно похваљујем. Одлично су се снашли, мада је конкуренција била јака с обзиром на то да се такмиче углавном ученици филолошких школа. Добили су потврду о учешћу.

После подне је био организован обилазак Акропоља, остатака античког Арпина, са кога се пружа леп поглед на град и околину. Након обиласка смо се вратили у хотел на вечеру. После вечере смо остали у хотелу јер се Тара није осећала добро (позлило јој је у аутобусу док смо се враћали у хотел).

Сутрадан смо имали организован обилазак градића Фонтана Лири и самостана Монтекасино. У Монтекасину је за учеснике такмичења приређен пријем на којем нам је опат пожелео добродошлицу на италијанском и латинском језику, а одржан је и мали концерт. Увече смо дошли у Арпино где је на градском тргу била организована забава за ученике.

13. маја пре подне је била завршна церемонија, проглашење победника. По завршетку церемоније су нас одвезли аутобусом у Рим. Стигли смо у Рим у послеподневним сатима, посетили изложбу Салвадора Далија, видели Колосеум, Римски форум, Капитол, Марцелово позориште, Вестин храм, Кампо де фјори и увече отишли у хотел.

14. маја смо се вратили авионом у Београд.

                                                             Наталија Милинковић, проф. латинског језика

Оставите одговор