У периоду од 15. до 21. априла 2018. године на студијској размени у Чивидалеу било је 11 ученика Треће београдске гимназије (10 ученика из одељења III 4и и једна ученица из III5) у пратњи наставнице ликовне културе, Ане Кнежевић и наставнице математике, Оливере Трипковић Вељовић.

Група је у Удине стигла у понедељак, 16. априла у 7 часова, где су нас дочекали ученици и наставници домаћини и потом одвели у Чивидале, где смо били смештени. Након времена за одмор и смештај (до 15 часова истог дана), окупили смо се у Класичној гимназији Чивидале и присустовали ученичким презентацијама о италијанском школском систему, о провинцији Удине и градићу Чивидале. Након тога уследио је обилазак виле Де Кларинчини која се налази у непосредној близини Чивидалеа, као и Словеначког мултиметијалног центра у Сан Пјетро ал Натизоне. Посета оба објекта била је веома инспиративна и едукативна, с обзиром на то да поменута вила садржи вредно сликарско и дизајнерско наслеђе, а поменути центар важан је извор информација о историји и култури словеначке националне мањине у провинцији Удине. Вила де Кларинчини, као и многе друге локације које смо касније видели, постала је обавезан школски задатак ученика III4и за оцену из предмета Ликовна култура (задатак подразумева презентацију о одређеном локалитету на италијанском језику, како би се ученици који нису били на путовању упознали са наслеђем регије, али и кратак чланак на српском језику за интернет енциклопедију Википедија, како би се обогатила база информација на српском језику о овим локацијама).


Уторак, 17. април: од 8 часова изјутра до 13 часова ученици су имали обавезу да заједно са својим домаћинима присуствују настави на италијанском језику у Класичној и Лингвистичкој гимназији. Присуствовали су часовима енглеског језика, физике, хемије, ликовне културе, математике, филозофије, логике. Након присуства часу математике, за наставнице из Треће београдске гимназије уследио је састанак и пријем код директорке Класичне гимназије Чивидале и управника ученичког интерната Паоло Дјаконо. Након наставе и ручка, истог дана домаћини су нас упознали са наслеђем града Чивидале. Посетили смо градску катедралу и њену ризницу, Музеј марионета, Археолошки национални музеј, најстарије улице у граду и градски мост (Ponte del Diavolo). Сви поменути локалитети су обавезан школски задатак за ученике III4и из предмета Ликовна култура.


Среда, 18. април била је предвиђена за обилазак града Удине. У 8 ујутру кренули смо возом до Удина и ту посетили: градску катедралу и ораторијум које поседују важна ликовна остварења чувеног сликара Тјепола. Потом смо прошетали до комплекса музеја и обишли Археолошки музеј Удине (где је била постављена и изложба праисторијских женских фигура, па смо имали прилику да видимо и важне артефакте из наше земље који се везују за културе Винча, Старчево, Лепенски вир) и Уметничку галерију која поседује важна сликарска остварења од 13. до 19. века. Након тога, обишли смо Музеј модерне и савремене уметности који је, захваљујући одличном водичу, на ученике оставио највећи утисак; у овом музеју ученици су, између осталих, видели и дела Пикаса, Де Кунинга, Лихтенштајна, Розенквиста и осталих светски важних и признатих уметника. Након тога, уследила је пауза за ручак и слободно време у граду Удине. Поменути музеји обавезан су школски задатак за ученике III4и из предмета Ликовна култура.

Четвртак, 19. април протекао је у посети Трста и Горице. У Трст смо пристигли возом и присустовали тематској шетњи посвећеној местима Џејмса Џојса, с обзиром на то да је овај велики писац један део свог живота провео у Трсту. Након шетње, уследило је слободно време у Трсту, а потом и полазак за Горицу. У Горици смо имали прилике да уз стручно вођење обиђемо Музеј Великог рата и Музеј моде, који се веома допао ученицима Треће београдске гимназије. По повратку у Чивидале, ученици су имали слободно време са својим домаћинима, а за наставнике била је организована, захваљујући Класичној гимназији Чивидале, и свечана вечера у ресторану близу ученичког интерната.


Петак, 20. април, као последњи дан послужио је за детаљнији обилазак Чивидалеа при коме смо посетили мистериозну келтску катакомбу, палату Понтоти-Брозадола, која је својим живописом оставила велики утисак на све ученике и Лангобардски храм, који представља културно-историјски бисер овог града. Након шетње, уследио је ручак за све ученике и наставнике, а потом и полазак за Аквилеју, још један изузетно важан историјско-уметнички локалитет. У Аквилеји, прво смо посетили привремену тематску изложбу Благо и цареви – раскош римске Србије која је настала у сарадњи са Народним музејом у Београду и Археолошким институтом у Београду, а потом и чувену базилику у Аквилеји и њене непроцењиве подне мозаике. По завршетку обиласка Аквилеје, кренули смо у Удине, а из Удина у Београд у 19 часова. У Београд група је пристигла мало после 5 часова изјутра.

Читаво студијско путовање протекло је у најбољем реду. Ученици су имали прилике да обогате своје познавање италијанског језика посећивањем наставе, свакодневном комуникацијом са италијанским ученицима и породицама, али и стручним вођењима кроз све поменуте локалитете. Такође, поред усавршавања италијанског језика, имали су прилику да изузетно обогате своје познавање историје, културе, историје уметности и археологије бројним обиласцима различитих локалитета и музеја. У сврху даљег усавршавања, сада се очекују њихове презентације и текстови о помеутим објектима. Једнако као и за ученике, и за наставнице је ово студијско путовање било веома значајно због усавршавања употребе италијанског језика и познавања италијанског културно-историјског наслеђа.

Ана Кнежевић, наставница ликовне културе

Оливера Трипковић Вељовић, наставница математике

Оставите одговор