конопац
  • rss
  • facebook

Разговор са Ђорђем Огризовићем – о наградама, истраживањима

У суботу, 28. марта, на Факултету за економију, финансије и администрацију (ФЕФА) одржано је Државно првенство истраживачких радова, у организацији Регионалног центра за таленте Београд 2. Ученик наше школе Ђорђе Огризовић се са својим истраживачким радом о „Пречишћавању воде загађене фенолом процесом хидродинамичке кавитације“ такмичио у области Заштите животне средине. Конкуренција је била веома озбиљна, јер је од свих пристиглих радова било одабрано само десет, који су имали могућност такмичења и представљања на Државном првенству. Ђорђе је освојио трећу награду и тиме стекао могућност да учествује на Међународној конференцији истраживачких радова 2016. године. Истог дана одржано је и Државно првенство радова из економије, у организацији ФЕФA, где је Ђорђе освојио четврту награду са радом под називом „Развој технологије ‒ где смо данас“.

Поред Ђорђа треба споменути, не мање важне, ученике треће године, који су такође учествовали на Државном првенству постигавши изванредне резултате, а то су: Никола Тепић (животна средина), Тамара Јанковић (животне науке), Кристина Пантелић (физика) и Ања Тодоровић (животне науке).

 

А ево и шта је Ђорђе укратко о свему рекао:

 

Колико ти је времена било потребно и на који начин си припремао радове? Претпостављам да је било напорно.

 

Па јесте, било је поприлично напорно, али се не жалим и било је веома лепо док је трајало. Истраживање за кавитацију сам спроводио на Рударском институту у Београду, током новембра и децембра прошле године. Тада сам практично сваке друге недеље ишао на Рударски институт да бих спровео испитивања.

Рад из економије сам писао самостално, а податке и идеје, такође, тражио сам.

 

Због чега си се одлучио да радиш радове баш из те две области? Шта је то што је привукло твоју пажњу?

 

Откуд баш ово? Па, одмалена волим многе области, а између осталих и екологију, то јест, заштиту животне средине. Оно што ме је посебно заинтересовало јесте и то што од првог разреда идем у Петницу на програм из геонауке, семинар хидрохемије. Ту сам доста слушао и научио о важности и значају заштите вода, па ми је било посебно интересантно да спроводим ово истраживање и да сам испитујем један начин пречишћавања вода који није толико заступљен.

 

Вероватно си био веома узбуђен када си стекао могућност да учествујеш на Међународној конференцији истраживачких радова 2016? Какве су биле реакције твојих најближих?

 

Јесам, свакако, томе се баш радујем! И моји пријатељи су се такође врло обрадовали! Мада, ово ми није први пут да учествујем на Међународном такмичењу. Прошле године сам учествовао на Географској олимпијади у Кракову у Пољској. Нас четворо смо први пут представљали Србију на том такмичењу. Такође ми је веома драга и награда са једног међународног украјинског конкурса из осмог разреда.

Све у свему, учествовање на ICYS-у ме веома радује! Иначе, ICYS (Међународна конференција младих научника) је назив за то такмичење, а на њему је већ учествовало неколико ђака наше школе претходних година.

 

Озбиљно си се упустио у истраживачке воде заштите животне средине. Видиш ли себе за неколико година како се бавиш тиме или чисто остајеш при такмичењима?

 

Па верујем да ћу се и даље бавити овом облашћу; не знам да ли ће ми то бити основно занимање у животу, то не знам, али свакако да све ово не радим само да бих се такмичио већ зато што ми је стварно интересантно.

 

Хвала Ђорђу на разговору и поносу који је донео својој школи овим успесима и остаје једино да му пожелимо срећу у даљем школовању и истраживањима.

 

 

Чланак написала и разговор водила ученица II2 Невена Мишковић.