конопац
  • rss
  • facebook

Пројекат Двоструки терет

У сарадњи с БИТЕФ-ом и Форумом за примењену историју (ФПИ) од понедељка 27.10. ученици Треће београдске гимназије учествују у интензивној радионици у склопу пројекта Гете-Института „Двоструки терет – Учење о националсоцијализму и Холокаусту у Европи“. На радионици ће истраживати локалну историју у време Другог светског рата и Холокауста, потом ће започети позоришни пројекат уз менторство драматурга и културних педагога. Посетиће Музеј Бањичког логора, Музеј историје Југославије, те Логор Старо сајмиште за који ће сами припремити излагања.

Након иницијалне радионице, ученици ће под менторством Јелене и Милене Богавац, стручњака из ФПИ-ја Ренате Јеремић Редле и Ненада Лајбеншпергера, те професора Треће београдске гимназије Јелене Кручичанин, Биљане Богојевић и Милоша Бајловског кренути у реализацију документарне постдрамске представе, чија се премијера очекује у марту 2015. године.

Ова радионица једна је од четири радионица које Гете-Институт Хрватска организује током октобра и новембра у партнерским школама у Запрешићу, Копривници (Хрватска) и Сарајеву (Босна и Херцеговина) у склопу ЕУ пројекта „Двоструки терет – Учење о националсоцијализму и Холокаусту у Европи“. Оне су део већег пројекта који је започео симпозијумом у Загребу у априлу, а наставио се стручном посетом спомен-подручју Бухенвалд (Buchenwald). Пројекат окупља научнике, стручњаке из спомен-подручја, документацијских центара, музеја, те уметнике, педагоге, наставнике, а од ове јесени и ученике. Циљ пројекта је да се кроз ванннаставне активности приближе ученицима историјске чињенице, те да се тако подстакну да уз помоћ уметника и ментора остваре уметничке пројекте везане уз теме Холокауста и националсоцијализма.

О историјском оквиру Другог светског рата, о крвницима и жртвама, те суочавању Србије с прошлошћу ученицима ће предавање одржати и истакнута професорка београдског Филозофског факултета, др. сц. Дубравка Стојановић.

Носилац пројекта: Гете Инстиут 
Партнери: Документа – Центар за суочавање с прошлошћу (Загреб), Форум за примењену историју (Београд), Фестивал толеранције – Фестивал сувременог жидовског филма (Загреб), Хисторијски музеј Босне и Херцеговине (Сарајево) и заклада „Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“ (Вајмар).
Придружени партнери: ФКВК Запрешић, Музеј града Копривнице, БИТЕФ театар (Београд), Музеј историје Југославије (Београд)
Школе: Средња школа „Бан Јосип Јелачић“ (Запрешић), Гимназија „Обала“ (Сарајево), Гимназија „Фран Галовић“ (Копривница), Гимназија „Lovassy-László“ (Veszprém) и Трећа београдска гимназија (Београд)

Више информација:
интернет страница: 
www.goethe.de/dvostrukiteret 
друштвена мрежа Facebook: 
www.facebook.com/dvostrukiteret.doppeltelast