16. јуна 2017 године одржан је матурски бал Треће београдске гимназије. Том приликом матурантима и присутним професорима, гостима матураната обратио се директор Школе доц. др сц. Миленко Мацура.

Драги матуранти Треће београдске гимназије, поштовани професори, колегинице и колеге

Задовољство ми је да Вас поздравим и захвалим што својим присуством увеличавате  матурски бал Треће  гимназије.

Дозволите ми да вам се обратим са неколико реченица на почетку овог бала и на крају вашег гимназијског школовања.

Поносни смо на своју визију, своје вредности и своју мисију у дугој историји наше школе. Наши стратешки циљеви јесу да кроз планове и пројекте поносно трајемо у 21. веку, као храм знања, као здање из којег ће и даље излазити генерације младих свестраних и образованих људи, будућих научника, успешних предводника нових поколења на свим пољима.

Сигуран сам да из Треће београдске гимназије носите у живот прегршт лепих успомена, али и знање којим ћете даље крчити животне путеве, освајати свет, али и градити бољу и лепшу будућност, своју, као и будућност ове земље. Овог тренутка узимате  компасе, мапе живота и животе у своје руке. Уверен сам да сте сада потпуно свесни колико је образовање важно.

Нелсон Мандела је рекао: „Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да мењате свет.“ Колико је Трећа београдска гимназија допринела вашем „наоружавању и освајању“ знања показаће време које је испред вас. У томе вам желим много среће и огроман успех!

Нема сумње да се вечерас обраћам будућим успешним младим људима који ће освојити све сфере науке и живота и да ће ваша Трећа  гимназија бити поносна на вас – Ваша гимназија верује у вас!

Гајим уверење да ћете и ви заувек бити поносни на то што сте били ученици школе са сто двадесет и шест година традиције, као и на све оно што вам је она пружила.

Дозволите ми да употребим речи Стива Џобса, родоначелника дигиталног доба, који се 2005. године обратио дипломцима на Универзитету Стенфорд: „Твоје време је ограничено, немој га трошити живећи нечији живот. Немој да допустиш да те зароби догма – живети како други мисле. Немој дозволити да бука туђих мишљења уништи твој унутрашњи глас. И најважније, имај храбрости да пратиш своје срце и интуицију. Они некако већ знају шта заиста желиш да постанеш. Све остало долази на друго место.“

Када сте пре четири године дошли у Трећу београдску гимназију били сте дијаманти. Ипак ваше ивице тада нису били оштре, нисте умели на најбољи начин да преламате светлост, нисте ни сами умели да покажете сву лепоту духа, знања и потенцијала.

За четири године у нашој школи доживели сте брушење. Од вредних дијаманата постали сте драгоцени брилијанти. Ваша вредност је непроцењива. Ипак, сурови свет који вас чека већ сутра, прети да вам отупи оштрицу, да вас врати у стање неоствареног потенцијала. Немојте му то дозволити. Жеље које имате вечерас, имали су многи људи пре вас, па су одустали од њих под притиском суровог света.

Снове које сада сањате, никада нећете тако јасно видети, као вечерас, и зато сећајте их се у данима који долазе како их не бисте заборавили и како бисте их испунили.

Вечерас када почиње ваша будућност, пожелећемо вам да останете оно што јесте и да постанете све оно што желите и можете да будете. Једино тако бићемо поносни једни на друге.  Ваши професори и ваша Трећа гимназија наставиће да расту, само ако ви порастете до ваших снова, до ваших жеља, до ваше велике будућности.

Господо драга, Ми имамо задатак. Ми имамо одговорност. Та одговорност окренута је и нашим прецима и нашим потомцима. Ми стварамо будуће генерације ове земље, а како би то лепо рекао Сократ „тако стварамо и будућност нашег друштва“.

Драги матуранти, имали сте многе успоне и падове да би стигли до овог где сте данас. Радили сте напорно, развијали своје интелектуалне способности, борили се да би завршили све задатке и савладали сва искушења. Такође, трудили сте се, да се забавите, да будете креативни, напорно сте радили на својим Фејсбук профилима, исцрпили сте капацитете Јутјуба и вероватно послали на хиљаде текстуалних порука и мејлова. Смејали сте се и плакали, истраживали мистерије живота и прихватали мудрости других.

Наша судбина није записана у звездама него у нама самима да се мало послужим речима великог Шекспира. 

Вечерас вас опомињем да постоји још једна могућност. За претходне четири године, ми, ваши професори, својим радом покушали смо да вам пренесемо само једну, животно, најбитнију поруку. Та порука гласи: „најбољи начин да предвидиш своју будућност јесте да је створиш онаквом какву је желиш“.

Околности у животу не можемо бирати, али можемо бирати наше реакције на те околности. Ви одлучујете. Вечерас сте се отиснули из ваше луке да бисте постали нешто што тренутно нисте. Зато постаните најбољи лекари, најбољи адвокати и судије, најбољи инжењери и менаџери, најбољи програмери, најбољи професори, најбољи политичари, најбоље архитекте.

Изградите вашу будућност онако како ви желите, јер алате за такву градњу имате у вашим знањима, вашим талентима и вашој неисцрпној способности да стално и даље учите.

А лука из које вечерас крећете – Трећа београдска гимназија, заувек остаје ваша. У њој ће увек остати једно место за вас коме ћете моћи да се вратите. Иако вечерас одлазите из Треће, Трећа не одлази из вас. Она ће стално бити у вама и од вечерас ће постати темељ ваше будућности, и то баш онакве будућности какву желите и какву ћете сигурно створити.

Све што могу да Вам, драги моји матуранти кажем, у овом дану, када завршавате са детињством и почињете да корачате животом је написао Габијела Гарсија Маркес. „Будите бољи од нас и смогните храбрости кад остарите, да својој деци оставите бољи свет“.

Дозволите ми да за крај овог обраћања пренесем животни мото, „Срећу чине људи а не ствари“ на овом вашем путу од гнезда до звезда, када бирате страну будите увек на страни добра, а ако се не сетите нити једне моје речи, сетите се древних и мудрих речи које је изрекао велики филозоф Сенека: „Живот је попут приче, није важно колико је дуг, већ колико је добар“.

Позивам Вас да сви заједно уживамо у матурском балу који су припремили наши драги пријатељи, као мали дар у знак захвалности генерацији 2017 године, и зато – славимо, јер има нека тајна веза, тајна Треће за све нас.

Драги матуранти и професори, још једном Вам честитам на сјајним  резултатима матурског испита одличног успеха 4,86 и желим свако добро.

Оставите одговор