конопац
  • rss
  • facebook

Посета Скупштини Републике Србије

17. новембра 2015. године, у складу с вишегодишњом традицијом, тридесетак матураната је посетило Скупштинско здање  Републике Србије.

Овај обилазак уз стручно вођење, обухвата упознавање историјата здања, библиотеке, велике и мале сале у којој се одржавају заседања, дипломатског салона тј. салона кнеза Павла, и хола у ком се одржавају медијске конференције.

Посета је реализована у сарадњи са Одељењем за едукацију Скупштине Републике Србије. Приликом посете договорени су термини за учествовање у још једном пројекту, у току месеца децембра. У питању је чувена радионица ”Симулација скупштинског заседања”.

Иначе, за ову прилику, матуранти су већ по обичају, одговарали на анкетна питања којим је тестирано у којој мери су упознати с неким од елемемтарних садржаја у вези са скупштином и политичким животом, уопште.

Њихови одговори су показали да више од 85% ученика никад није крочило у ову зграду.

Једна од занимљивости која је изашла на видело јесте да ученици нису упознати са чињеницом да су називи : Скупштина, Сабор, Собрање и Парламент синоними.

Од историјских категорија – Правитељствујушчи совјет јесте представљао проблем али зато функција ”попечитеља” није!Наиме, око 90% анкетираних одговорило је да се иза архаичног назива крије – министарска позиција.

За оне који желе да погледају како изгледа упитник:

https://docs.google.com/forms/d/19GNr-ozunoGl4VHLDC6BAevMnQVklh7F0k1Kaj22sfk/edit?usp=drive_web

Сви заинтересовани могу погледати резултате анкетирања на истом Линку, тако што ће одабрати опцију ”Одговори” за резимиране одговоре.

извештај приредила: Зорана Матићевић