конопац
  • rss
  • facebook

ПОСЕТА ГИМНАЗИЈЕ ВИРЂИЛИО ИЗ МИЛАНА

 ПОСЕТА ГИМНАЗИЈЕ ВИРЂИЛИО ИЗ МИЛАНА ОД 20 ДО 27 ОКТОБРА 2013.

 

Двадесет и пет  ученика у пратњи директорке гимназије Вирђилио из Милана  Николине Франкавиле и две професорке  Силвије Биђи и Марине Фава боравили су као гости школе од 20.10. до 27.10. 2013. Допутовали су у недељу авионом  и дочекали су  их професори и ученици са родитељима.

Седамнаест дечака и осам девојчица је угостило петнаест ученика из друге године, седам ученика из треће и три ученика из прве године италијанских двојезичних одељења.

 

Понедељак 21.10.

Од 9 до 12 разне активности у школи. (Библиотека). Госте је поздравила и пожелела им добродошлицу директорка наше школе Драгана Васић. Поздравни говор је одржала директорка миланске гимназије Николина Франкавиле.

 

Ученици су  путем презентација представити Београд, Србију, школски систем, нашу азбуку…

У подне је  Драгана Васић организовала ручак за све учеснике у школи.

Од 13:30 до 16 обилазак града у пратњи професора и ученика. Стручно вођење Биљана Мијајловић. Ученици су прошетали градом и видели многе знаменитости.

Испред цркве Св. Марка

 Ученици и професори испред скупштине и код споменика кнезу Михаилу

 

16:30 Анција Сакоманди је организовала посету Италијанском културном центру, у којем су ученици гледали документарни археролошки филм о Трсту, скривеном граду уз објашњења професора Ренде, и Анције Сакоманди. После филма дружење уз сендвиче и сокове….

 

Уторак 22.10.

Од 9 – 12 нове активности у школи-разне презентације о слави, националној кухињи, Николи Тесли.

Пауза за ручак са нашим специјалитетима, који су приредили ученици треће и прве године. После ове паузе професорка физике Тања Радишић је одвела госте у Музеј Николе Тесле. Имали су унапред договорено стручно вођење на енглеском језику.

У 20 часова представа у Студентском културном центру у извођењу наших ученика другог разреда на италијанском језику по Пиранделовом тексту ”Uno, nessuno e centomila” у режији Страхиње Савић, студента режије, бившег ученика Треће београдске гимназије. Присуствовали  су његова Ексцеленција италијански Амбасадор Ђузепе Манцо, директорка Италијанског културног центра Сира Миори и друге угледне личности, наши гости из Милана,  родитељи ученика и професори школе. Госте је прво поздравила Драгана Васић потом и Његова ексцеленција Амбасадор Ђузепе Манцо.Ученици су својом глумом и овај пут освојили упублику.

С десна на лево његова Ексцеленција италијански Амбасадор Ђузепе Манцо, Драгана Васић и Јелена Гавровић

 

Представа

 

Поклон публици

 

 

 

Среда 23.10.

Од 9 до 12 разна дешавања у библиотеци.

Поред наших презентација о нашој историји, манастирима, храни одржано је занимљивог предавање из социологије професорке Наташе Марковић Барби.Гости из Милана сус представили свој град на енглеском језику. Ученици су оргнизовали караоке италијанских канцона, а дечаци су играли  фудбал у школском дворишту.

 

 

s8

 

Презентације ученика y библиотеци

 

s9

Час социологије Наташа Марковић Барби

s10Утакмица

 

 

s11

Навијачи

s12

Тифози

 

Признање гостима да  играју боље фудбал….

Ученици друге године. односно њихови родитељи су  обезбедили ручак за све ученике и професоре.

Поподне посета Етнографском музеју.

 

s13

С лева на десно Марина Фава, Силвија Биђи и Николина Франкавила у Етнографском музеју

 

 

Четвртак  24.10.

Активности у школи у исто време. Ученици су имали јавни час из логике који је одржала Андријана Којић. Марија Лазовић је одржала интерактиван час са свим ученицима на енглеском језику.

 

s14

Радионица на енглеском

 

 

s15

Шта је логика?

 

s16

Ученици из Милана

s17

Канцоне

s18

Песме

 

 

Ученици су имали забавну радионицу о стереотипима – шта Италијани мисле о Србима, шта Срби мисле о Италијанима и хипотетично шта ЕУ  мисли о овим народима. Радионицу је организовала директорка миланске гимназије Николина Франкавила. Наши матуранти су представили ноћни живот Београда, наше спортисте и организовали караоке са српским и италијанским песмама. Последња презентација је била о знамнитостима у Сремским Карловцима које ћемо посетити на предвиђеном излету за петак.

Пауза за ручак .

Поподне  заједничка посета Саборној цркви и Конаку кнегиње Милице потом шетња по Калемегдану.

 

s19

Испред Саборне цркве

s20

Фотографисање на Калемегдану

 

 

Петак 25.10.

Cастанак испред школе у 9.

Излет у Сремске Карловце, обилазак Карловачке гимназије, Саборне цркве и Патријаршијског двора. После подне посета манастиру  Крушедол.

Повратак  у вечерњим часовима.

 

s21

Ученици разгледају двор Патријаршије

 

Субота 26.10.

Састанак у 11 часова код споменика Кнезу Михаилу.

Посета београдској џамији и Галерији фресака.

Ученици су имали слободно после подне.

У осам сви заједно одгледали спектакуларну игру Уна сага сербика, звуке и фолклор Балкана у Сава центру. Види фотографију доле.

s22

 

 

Недеља 27.10.

 

У 14.30 испраћај гостију.

s23

Још једном сви заједно на аеродрому

 

s24

 

Опроштајни говор  директорка гимназије из Милана и  позив у госте

 

Наши ученици су се заједно са својим професорима и уз подршку директорке Драгане Васић потрудили да оставе леп утисак на госте из Милана. Гости су могли да упознају Београд, нашу гимназију обичаје и културу кроз ученичке презентације на италијанском језику и кроз властито искуство.Поред образовних и културних садржаја подједнако је важно  вршњачко дружење кроз забавне активности као што је била фудбалска утакмица или караоке. Велику захвалност дугујемо родитељима ученика без чије подршке у сваком погледу не би могло да дође до размене ученика. Програм гостовања су планирали и остварили професори: Анција Сакоманди,  Јасна Петровић, Биљана Мијајловић, Јелена Гавровић, Андријана Којић, Наталија Милинковић, Тања Радишић,  Наташа Марковић Барби и Марија Лазовић.

                                                                               Приредила  Јасна Петровић