конопац
  • rss
  • facebook

Посета Дворском комплексу

08. октобра 2015. године, група од педесетак матураната природно-математичког смера, у пратњи професора социологије, Зоране Матићевић, посетила је Дворски комплекс  на Дедињу.

Две недеље раније, ученици су имали могућност да одговарају на анкетна питања којим је тестирано њихово предзнање о породици Карађорђевић као и  њихова досадашња упућеност на ову тематику и овај простор.

Њихови одговори су показали да су ретки они ученици који су показали  ваншколско занимање за Карађорђевиће тј. да су ретки они који су већ посетили њихов дом или се занимали за објаве на њиховом сајту, а камоли они који су се укључивали у волонтерски рад  њихових фондова и слично.

Обилазак је започео разгледањем Плавог салона, библиотеке, трпезарије а  завршио се у капели св. Андреја Првозваног. Највећи утисак на ученике је оставио сутерен Двора који је украсио чувени руски архитекта Н.Краснов.  Сутерен је украшен по угледу на руске дворове и  по томе се разликује од европских дворова које су имали прилику да посете и који су неупоредиво  богатији и раскошнији од  двора Карађорђевића.  Поред тог ”руског печата” ноту оригиналности даје и орнаментика која је ”копирана” из наших чувених средњовековних манастира.

На крају посете матуранти су имали прилику да уживају у ексклузивном погледу на Београд с терасе Краљевог двора.

извештај приредила: Зорана Матићевић