Од 10. до 20. новембра 2015. године, у галерији Прогрес, одржане су симултано Изложба под називом “Портрети и сећања јеврејске заједнице Србије пре Холокауста“ уз пратеће образовне садржаје.

Ова изложба је најновији пројекат Савеза јеврејских општина Србије.

Пре Београда, обишла је 7 градова у Србији а у едукативним радионицама учествовало је неколико хиљада ученика. Циљ изложбе и радионица јесте да подстакну учење и дискусију везану за тему изложбе, да продубе разумевање Холокауста, и постављање основних питања о једнакости људи, међусобној толеранцији,људском достојанству и правима. Кроз поменуте радионице дотичу се питања сузбијања дискриминације, стереотипизације и рада на развоју поштовања различитости и богатства култура у савременом друштву.

Група од двадесетак матураната природно-математичког смера, у пратњи професора социологије, Зоране Матићевић, имала је прилику да се упозна за изузетно богатим садржајима изложбе, конципиране тако да дочарају живот Јевреја у предратном периоду, у свим важнијим сегментима живота и у свим друштвеним сферама и областима.

Након изложбе, уследила је једночасовна радионица у оквиру које се од ученика тражило да изаберу неку од представљених фотографија по одређеним критеријумима, а потом је уследио и разговор о истом.

У циљу адекватне припреме и подстицања радозналости у вези с темом, недељу раније, ученици су имали могућност да одговарају на анкетна питања којим је тестирано њихово предзнање о холокаусту и шире.

Њихови одговори су показали да су  ученици прилично упознати са значењем Холокауста и последицама.

Оно што је за њих било изненађење јесте тврдња да је 27. јануар, Савиндан – управо Дан сећања на жртве Холокауста.

Осим тога, индикативно је и да преко 80% анкетираних матураната никад није било у београдској Синагоги. Овај податак ће свакако бити значајан за неке активности, планиране у другом полугодишту,које укључују и могућност посете “Колибе мира“, београдске синагоге.

За оне који желе да погледају како изгледа упитник:

https://docs.google.com/forms/d/1p7MAnPUyX2nVqzrNs5OX7GrJsQouvk-tBFdJ0yemXPs/edit?usp=drive_web

Сви заинтересовани могу погледати резултате анкетирања на истом Линку, тако што ће одабрати опцију “Одговори“ за резимиране одговоре:

https://docs.google.com/forms/d/1p7MAnPUyX2nVqzrNs5OX7GrJsQouvk-tBFdJ0yemXPs/edit?usp=drive_web

извештај приредила: Зорана Матићевић

Оставите одговор