С ПОНОСОМ ПРЕНОСИМО У ЦЕЛИНИ ТЕКСТ ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ О КОНКУРСУ НА КОМ ЈЕ УЧЕНИК ТРЕЋЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ, ЂОРЂЕ ОГРИЗОВИЋ, ОСВОЈИО ПРВО МЕСТО У КАТЕГОРИЈИ УЧЕНИКА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ЗА ПРОНАЛАЗАК

31. октобар 2016.

У оквиру сарадње са Светском организацијом за интелектуалну својину, спроведен је конкурс за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину у периоду од 15. августа до 14. октобра (последњи дан за пријављивање) 2016. године у 4 категорије такмичења:

1. Проналазач или група проналазача за патент (WIPO Medal for Inventors)
2. Правна лица за регистрован индустријски дизајн (WIPO IP Enterprise Trophy)
3. Аутор или група аутора за истакнуте радове у области друштвено хуманистичких наука (WIPO Medal for Creativity)
4. Ученик или групa ученика средње школе за проналазак (WIPO Schoolchildren’s Trophy).

Током конкурса је поднета укупно 31 пријава у све четири категорије такмичења.

Критеријуми за доделу награда у прве две категорије такмичења:
– Да jе реч о домаћем проналазачу или домаћем носиоцу индустријског дизајна.
– Да је остварена заштита патентом/индустријским дизајном у иностранству.
– Да је патент/индустријски дизајн у важности на минимално једној територији у иностранству.
– Да патент/индустријски дизајн има конкретну практичну примену и доказан успех на тржишту или тржишни потенцијал.
– Да је корист за привреду и друштво препознатљива кроз повећање извоза, запослености, продуктивности, енергетске ефикасности, заштите животне средине или побољшање квалитета живота.

Критеријуми за доделу награде у трећој категорији такмичења:
– Да се ради о истакнутој монографији међународног или националног карактера.
Додатни критеријум: број и цитираност објављених радова са SCI листе у области друштвено хуманистичких наука у последњих 5 година.

Критеријуми за доделу награде у четвртој категорији такмичења:
– Да се ради о проналаску који доприноси побољшању квалитета живота, енергетске ефикасности или заштити животне средине.

Победнике је изабрала комисија коју чине:
За прве две категорије такмичења
– Др Весна Мандић, редовни професор на Факултету инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу – председник комисије
– Др Даница Мићановић, секретар Центра за иновације Привредне коморе Србије
– Мирјана Јелић, помоћник директора Завода за интелектуалну својину

За трећу категорију такмичења
– Др Александар Петровић, редовни професор Културне антропологије на Филолошком факултету Универзитета у Београду – председник комисије
– Доцент др Тамара Стојановић – Ђорђевић, доктор педагошких наука и асистент на Филолошко- уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу
– Др Никола Радовановић, саветник у Центру за едукацију и информисање Завода за интелектуалну својину

За четврту категорију такмичења
– Mр Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у Београду –- председник комисије
– Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке
– Др Наташа Милојевић, саветник у Одсеку за патентну документацију Завода за интелектуалну својину

На основу одлуке комисије у оквиру категорије за проналазача/групу проналазача за патент, награда WIPO Medal for Inventors, припала је групи проналазача за проналазак под називом: „Дво-микрофонски поступак утишавања амбијенталне буке са применом у мобилном телефону“ који је заштићен патентом бр. US 9215527B1 који је у важности на територији САД. Аутори проналаска су:
– Др Зоран Шарић, научни саветник, Центар за унапређење животних активности, Београд
– Мр Станислав Очовај, Истраживачко-развојни институт РТ-РК, Нови Сад
– Роберт Печкаи-Ковач, дипл. инж., Истраживачко-развојни институт РТ-РК, Нови Сад
– Др Јелена Ковачевић, доцент, Универзитет у Новм Саду, Факултет техничких наука, Одсек за рачунарску технику и рачунарске комуникације.

Патентираним проналаском се елиминише амбијентална бука приликом комуникације мобилним телефоном. Проналазак је настао у оквиру сарадње истраживача Центра за унапређење животних активности у Београду и Истраживачко-развојног института RT-RK d.o.o. у Новом Саду. Mултинационална компанија CIRRUS LOGIC, INC. је наведени проналазак имплементирала у мобилни телефон и очекује се да ће нове могућности елиминације амбијенталне буке у комуникацији повећати конкурентност и потражњу овог производа на тржишту. Имајући у виду велики број корисника мобилних телефона у свету, очекује се да патентирани проналазак оствари велику економску добит компанији инвеститору као и свим осталим учесницима у производном ланцу укључујући и домаће стручњаке из области информатике ангажоване на имплементацији овог проналаска. На основу изнетог произлази да наведени проналазак испуњава све критеријуме за доделу награде, јер је за наведени проналазак остварена заштита патентом који је у важности на иностраној територији, проналазак има конкретну практичну примену и тржишни потенцијал, а такође доприноси и побољшању квалитета живота.

На основу одлуке комисије победник у оквиру категорије за правна лица за регистровани индустријски дизајн – награда WIPO IP Enterprise Trophy је фирма Алфа-Плам а.д. из Врања за индустријски дизајн пећи на пелет за етажно грејање која је на тржишту позната под комерцијалним називом Commo 21, а која је заштићена међународним дизајном бр. DM082500 на територијама: Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Белгије, Данске, Естоније, Грчке, Холандије, Хрватске, Италије, Луксембурга, Македоније, Молдавије, Пољске, Републике Румуније, Словеније, Турске, Украjине, Француске, Црне Горе, Шпаније и Швајцарске. Имајући у виду да је пелет гориво израђено од дрвне масе које има високу калоријску моћ, да се лако користи и да при сагоревању остаје мала количина пепела, а при томе спада у обновљиве изворе енергије, несумњив је значај производње пећи на пелет. Осим наведеног, тржиште пелета у Србији је у експанзији, а Commo 21 је најпродаванији производ компаније Алфа-Плам а.д. у класи пећи на пелет за етажно грејање у Србији. Пећ се производи већ четврту годину. Потражња на тржишту је све већа. Постоје велике могућности за освајање нових и најзахтевнијих тржишта, самим тим и за отварање нових радних места. Драган Зафировић, аутор дизајна, добитник је више признања за изузетан допринос у организовању производње и повећању извоза и добити. На основу изнетог произлази да наведени индустријски дизајн испуњава све критеријуме за доделу награде, јер је за њега остварена заштита у иностранству на територијама наведених земаља Европе, затим има конкретну практичну примену и тржишни потенцијал, а такође доприноси повећању извоза и побољшању квалитета живота.

На основу одлуке комисије победник у оквиру категорије аутор или група аутора за истакнуте радове у области друштвено хуманистичких наука – награда WIPO Medal for Creativity је др Предраг Милосављевић за истакнуту монографију: МЕРА И УЗВИШЕНОСТ, Српско друштво за историју науке, Београд 2016, стр. 1 – 410, ISBN 978-86-83941-06-3. Објављена у 160. години од рођења Николе Тесле, ово је једна од значајнијих студија о овом српском мислиоцу и америчком проналазачу, не само у оквирима српске културе. Она има историјску, методолошку, филозофску и техничку димензију. У историјском погледу писац нам открива мало познате везе Тесле и породице Мандић, од које потиче његова мајка, као и повезаност с његовим интелектуалним прецима, Руђером Бошковићем, Петром Петровићем Његошем и Лазом Костићем. Разматрајући Теслина методолошка начела писац даје убедљиво тумачење огледа у Колорадо Спрингсу са становишта теорије пропорција што представља освежење у великој продукцији књига о Тесли. Тесла је по први пут сагледан у контексту мисли о хармонији и српске филозофије откривајући да ова мисао у српској култури има вековни континуитет који с Теслом достиже један од својих врхунаца. До сада Теслино дело није анализирано спрам појмова симетрије и хармоније, нити је довођено у везу с златним пресеком који аутор уочава у средишту Теслиног стваралачког поступка. Такав приступ може да разреши неке од битних недоумица у погледу разумевања огледа у Колораду Спрингсу и да нас приближи бољем схватању Теслиних доприноса у целини. Верујемо да је ова студија прекретница у мултидисциплинарном проучавању дела Николе Тесле и као таква несумњиво заслужује награду Светске организације за интелектуалну својину.

На основу одлуке комисије победник у оквиру категорије ученик или групa ученика средње школе – награда WIPO Schoolchildren’s Trophy је Ђорђе Огризовић, ученик четвртог разреда Треће београдске гимназије за проналазак: „Пречишћавање воде загађене фенолом процесом хидродинамичке кавитације“.

Овај проналазак пружа конкретне параметре са којима се остварују најбољи резултати у пречишћавању воде загађене фенолом применом поступка хидродинамичке кавитације. На основу изнетог произлази да наведени проналазак испуњава све критеријуме такмичења јер може имати конкретну практичну примену и доприноси заштити животне средине и побољшању квалитета живота. Осим тога, Ђорђе Огризовић је за наведени проналазак током ове године освојио златну медаљу на 23. Светском првенству младих научника (ICYS – International Conference of Young Scientists) које је ове године одржано у Клуж-Напоки (Румунија).

Честитамо победницима и захваљујемо се свим учесницима такмичења.

Осим наведених награда, у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину, додељује се и награда за изузетно домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова у протеклих годину дана – награда WIPO Users’ Trophy. Ова награда је припала предузећу за производњу, промет и услуге „MAXIMA“ d.o.o. из Лучана, које је током протеклих годину дана у односу на сва домаћа правна лица имала највећи број поднетих међународних пријава за жиг. Компанија „MAXIMA“ d.o.o. из Лучана је породична фирма основана 1990. године као трговина бојама. Производњу унутрашњих боја започела је 1994. године са производом Маxipоl, који је ову компанију учинио препознатљивом. У почетку је производни капацитет износио 5 тона, а данас, компанија „MAXIMA“ d.o.o. из Лучана има капацитет од 1000 тона готовог производа на дан са портфолиом производа којима нуди решења за све завршне радове у грађевинарству.

Награде Светске организације за интелектуалну својину ће бити додељене на прослави јубилеја Завода за интелектуалну својину 15. новембра 2016. године.

Оставите одговор