Трећа београдска гимназија још једном је организовала пројекат забаван и за ђаке и за професоре, јер смо сада неке од њих први пут видели да се смеју гласно и искрено.

Био си ми све, главни лик из серије!

30. децембра 2015. у позоришту Дадов одиграна је представа СНГ ТБГ (Срећна нова година Треће београдске гимназије). Називи које смо ми предлагали су цензурисани, па ето остадосмо са овим, али то је мање битно. Важно је да су ученици за недељу дана успели да направе читаву једну представу, текст, сцене, увежбају то, убаце импровизације, лудо се забаве и постану готово нераздвојна екипа.

 

Београдским гимназијалцима је углавном познато да се у Трећу иде ретко кад и да нам је главна дестинација између часова углавном кафић Луна поред школе, али Луна није само кафић, овај пут је била место стварања, а у школу се, наравно, није ишло.

Редитељка Невена Мијатовић је седела данима и сређивала текст са (самопроглашеним) асистентима режије, Михаилом Милидраговићем и Милицом Божић. Мислили су да је најтеже пронаћи људе који имају искуства са сценом и са којима може да се сарађује и брзински састави позоришни комад.

Када су коначно нашли глумце за свих 12 улога схватили су да ће им најтежи део бити да натерају екипу да се уозбиљи. Како то није било могуће све шале су морале да буду део представе, што на крају није испало лоше. Наравно не све, неке смо оставили као интерне, за сваки случај.

Тако је за недељу дана, уз много кафа, смеха, измена, покушаја, кашњења и мало спавања, настало кратки позоришни комад. Ликове професора латинског (игра Јелена Вучинић), математике (Нина Срдић Хаџи-Нешић, популарно Нина СХН), српског (Анђела Ђурћ), ликовног (Милица Божић), физичког (Игор Илић) и директора (Јован Ивић) ученици нису градили на основу имитације, већ су правили типске ликове професора сваке школе, нешто што се свуда појављује и у чему ће сигурно већина моћи да се препозна.

Типски ликови ђака – Џибер (Вукашин Петровић), Спортиста (Михајло Арнаут), Штреберка (Вања Божић), Фенсерка (Наталиа Кидишевић), Зафркант (Михаило Милидраговић) и Хејтерка (Ана Стефановић) углавном нису морали много да одступају од својих карактера, мислим да је тиме редитељка хтела нешто да нам поручи.

За феноменални видео рад били су одговорни Срђан Јанковић и Марко Живковић који су уз помоћ другара из школе снимили клипове убачене између сцена, професорка енглеског се одушевила, јер је коначно видела да се нешто корисно ради и кад се не иде на њене часове.

Њихове снимке можете видети на линку, гарантујем да ће вас насмејати, поготово ако познајете некога из Треће.

За сву помоћ која нам је била потребна ту је била професорка српског Јелена Кручичанин, доступна у пола дана и ноћи за наша глупа питања (и правдање часова).

И тако је представа изведена у Дадову пред ученицима и професорима, који су били помало разочарани што их заправо нисмо имитирали, можда следеће године. Бар су се поштено насмејали, а и ми са њима.

Наша мала глумачка постава за своју химну спонтано је преузела песму Индире Радић – Био си ми све, чисто из фазона, мада је за то крив Срђан који је убацио у видео.

У животу више банана нисмо појели него за ових пар дана, зато што је нашој драгој ликовничарки (Милица Божић) банана суштина живота, а њена душа је жута. Развила се и нека чудна љубав између Ромеа (Џибер) и Јулије (Хејтерка), с обзиром да је на пробама мало фалило да се поубијају.

Сви смо научили да играмо валцер, Штреберка је зарадила још пар плусева код професора, а Спортиста нашао девојку, наравно Фенсерку, како то обично иде. Знам, није вам јасно, није ни нама, само смо се лудо забавили, створили малу екипу и сад је наобично да не седимо заједно по цео дан. Лажем, седимо заједно по цео дан, и како ми се чини још дуго ћемо, позориште стварно спаја људе.

Можда ће вам бити забавно као што је нама било, ако погледате снимак представе, не замерите на слици која игра, Срђану је било много смешно. Наравно „like, share, subscribe“ на Космај Ентертејмент. Уживајте!

Аутор текста: Стефановић Ана – ученица одељења IV/1
Текст оригинално објавњен на интернет страни:  www.stavmladih.com

Оставите одговор