конопац
  • rss
  • facebook

Премијера представе “Невидљиви споменици” ученика Треће београдске гимназије

НЕВИДЉИВИ СПОМЕНИЦИ

Приручник за читање града

документарна позоришна представа о сећању на Други светски рат,
антифашистичку борбу и Холокауст у Београду

ПРЕМИЈЕРА
ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ УЧЕНИКА ТРЕЋЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ У САРАДЊИ СА БИТЕФ ТЕАТРОМ ИЗ БЕОГРАДА

Петак, 27.03.2015.

Битеф  театар, 20:00

Представа Невидљиви споменици настала је кроз вишемесечни истраживачки, уметнички и едукативни процес током кога су ученици и ученице Треће београдске гимназије проучавали историју Европе, Београда и својих породица у Другом светском рату. Текст представе заснован је на укрштању личних прича, историјских докумената, писама, сведочанстава и података из различитих извора.

Млади у овој представи говоре у своје име, презентујући публици историјске чињенице које су кроз процес научили, али и снажне емоције страха, туге и беса, које је бављење овом темом у њима изазвало.
Полазећи од чињенице да су у рату и жртве и злочинци – људи, ова представа поставља питања: шта је то што људе тера да другим људима наносе зло и какву одговорност подразумева сећање на најмрачније догађаје у историји човечанства? Историја се не учи да би се знала прошлост, већ да би се разумео савремени тренутак. Ово је уједно и основна теза представе Невидљиви споменици, кроз коју група младих људи шаље снажну антиратну поруку: само ако се увек сећамо, никад се неће поновити.

Концепт, режија и драматургија: Јелена и Милена Богавац

Коаутори и извођачи: Ученици другог и трећег разреда Треће београдске гимназије

Ментори: Милош Бајловски и Биљана Богојевић, и Јелена Кручичанин

Пројекат „Двоструки терет“ траје од априла прошле године, а у њему учествује пет школа и десетак институција из земаља региона укључујући Немачку. Током марта и априла одржаће се презентације у Копривници, Запрешићу, Веспрему, Београду и Сарајеву. Свака од школа сарађивала је с институцијама, стручњацима и уметницима, а истраживању теме националсоцијализма и Холокауста приступили су кроз рад у различитим уметничким пројектима.

На дан премијере 27.03.2015. предвиђено је и:
Стручно вођење по Старом сајмишту за све заинтересоване грађане (у организацији Форума за примењену историју) 16:30-18:00
Заинтересовани грађани треба да се пријаве на:primenjenaistorija@gmail.com
Премијера представе Невидљиви споменици , приручник за читање града, Битеф театар 20:00
Разговор о представи, БИТЕФ театар, 21:30

[slideshow id=4]
Кликни за више слика

Носилац пројекта:  Goethe-Institut Kroatien

Партнери: Документа– Центар за суочавање с прошлошћу (Загреб), Форум за примењену историју (Београд), Фестивал толеранције – Фестивал сувременог жидовског филма (Загреб), Хисторијски музеј Босне и Херцеговине (Сарајево) и  zaklada „Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora“ (Weimar).

Придружени партнери: ФКВК Запрешић, Музеј града Копривнице, БИТЕФ театар (Београд), Музеј историје Југославије (Београд)

Школе: Средња школа „Бан Јосип Јелачић“ (Запрешић), Гимназија „Обала“ (Сарајево), Гимназија „Фран Галовић“ (Копривница), Гимназија „Lovassy-László“ (Veszprém) и Трећа београдска гимназија (Београд)

Више информација:

WEB: www.goethe.de/dvostrukiteret

FB: www.facebook.com/dvostrukiteret.doppeltelast

FB: www.facebook.com/NevidljiviSpomenici

 

Пројекат Goethe-Instituta Kroatien. Реализован средствима Европске уније