конопац
  • rss
  • facebook

„Невидљиви споменици“ одушевили Зрењанин

Документарна позоришна представа ученика трећег и четвртог разреда наше школе „Невидљиви споменици: приручник за читање града“ гостовала је 10. децембра 2015. године у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину. Повод за ово гостовање јесте додела годишње награде „Пример Новог оптимизма“ Ивану Ивањију, писцу, преводиоцу, дипломати и новинару, у организацији покрета „Нови оптимизам“ и позоришног клуба „Зелено звоно“.

            Након наступа пред представницима дипломатског кора и ОСЦЕ 7. септембра ове године, потом наступа на „Битеф Зони“ у оквиру „Битеф Полифоније“ на Битеф фестивалу 18. септембра и извођења 28. новембра у дупке пуној сали Битеф театра, „Невидљиви споменици: приручник за читање града“ још једном су потврдили да никог не остављају равнодушним.

Иван Ивањи је након уручене награде представу најавио речима: „Ова представа била је један повод да будем оптимиста… Ови млади људи у њој постављају важна и права питања.“ Исте вечери, након дугог и снажног аплауза,  многи из публике упутили су низ похвала, али и загрљаја и суза извођачима и коауторима представе: Ани Мемети, Јовани Антонијевић из IV-8, Ани Стефановић, Марку Живковићу, Селени Ивановић и Невени Мијатовић из IV-1, Вањи Божић из IV-4ф, Анђели Бабовић из IV-6, Јелени Вучинић и Наталији Кидишевић из IV-2, Софији Остојић, Ивони Деспотовић и Јовани Колџић из III-2, Ани Стојаков, Лани Мацури и Милени Мартиновић из III-10, Мањи Томашевић, Милани Токић, Нини Срдић Хаџи-Нешић, Мирку Дружијанићу из III-9 и Петру Јовановићу из III-8, професорима, као и редитељки Јелени Богавац и драматуршкињи Милени Богавац. Похвале припадају и Душану Цветковићу из IV-7 и Марку Милижевићу из IV-8 који су били спречени да буду део екипе у Зрењанину.

Исте вечери на страници: https://www.facebook.com/NevidljiviSpomenici/ пристигло је неколико коментара ученика Зрењанинске гимназије из публике: „Данас сам имао привилегију да погледам представу у Зрењанину. Заиста, улили сте ми нову наду, нови оптимизам за нашу генерацију“. Или: „Из сале сам изашао охрабрен, будан и свестан да има још људи мојих година који се интересују за нешто више од сопствене користи“.

            Повод да представа Треће београдске гимназије о сећању на Други светски рат и Холокауст игра на додели награде у Зрењанину био је текст „Мој крик из дечјих уста“ који је Иван Ивањи објавио у недељнику „Време“ након одгледане представе у мају ове године: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1302836 .

Фотографије преузете са сајта: http://www.novioptimizam.rs/component/k2/ivan-ivanji-dobar-primer-novog-optimizma.html

Професори:

Јелена Кручичанин

Милош Бајловски

Биљана Богојевић