“Недеља парламентаризма је серија догађаја и активности којима се отвара форум за разговор о парламентарној демократији и учешћу грађана у демократским процесима.”Недеља парламентаризма представља серију догађаја који за циљ имају боље повезивање и упознавање грађана и грађанки Србије са радом Народне скупштине. Циљ је да се серијом различитих догађаја отвори простор за дебату о учешћу грађана у демократским процесима, значају отворености парламента као институције, као и различитим начинима комуникације између грађана и њихових директно изабраних представника.

Недељу парламентаризма, по други  пут у Србији, организује Народна скупштина Републике Србије у сарадњи са иницијативом Отворени парламент.

Недеља парламентаризма одржаћана је широм Србије од 07. до 13. новембра 2016 године.

Концепт Недеље парламентаризма је развијен по угледу на „Parliament Wеек“ који је 2011. године покренуо парламент Велике Британије. Недеља парламентаризма окупља партнерске организације које одржавањем једног или више догађаја доприносе, између осталог, покретању дебате на нека од важних питања, промовисању отворености у ради парламента, као и отварању нових канала за комуникацију између грађана и парламента.

Трећа београдска гимназија  као партнер Недеље парламентаризма, организовала је

ПОСЕТУ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ  И РАЗГОВОР С НАРОДНИМ ПОСЛАНИЦИМА

Посета је реализована, у суботу, 12.новембра у 12:о0 часова.

У посети и разговору  су учествовали ученици 4. разреда Треће београдске   гимназије  и наставница Зорана Матићевић.

Ученици су имали прилике да прођу кроз велику и малу салу, библиотеку, салон Кнеза Павла, сале за састанке одбора и накрају главни хол где је организована и пригодна изложба. Осим разгледања, посета је обухватила получасовни разговор са посланицима који су одговарали на питања ученика. Након тога су ученици имали и прилику да буду интервјуисани и да прокоментаришу да ли сматрају да је ова посета корисна и у чему се та корист састоји. Похвалне оцене организаторима и захвалност посланицима за стрпљивост и издржљивост, иду у прилог идеји да Трећа београдска гмназија остане традиционални партнер “Недеље парламентаризма“ и да се плодна сардања настави.

извештај приредила: Зорана Матићевић

Оставите одговор