МЕЂУНАРОДНИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ НА НЕМАЧКОМ ЈЕЗИКУ ОД 18.06 ДО 21.06. 2015. ГОДИНЕ.

ОСИЈЕК, ХРВАТСКА

    У оквиру ПАШ пројекта и сарадње са Гете-институтом у Београду, у периоду од 18.06 до 21.06.2015. године Трећа београдска гимназија, односно,ученици који су активни у њеној позоришној секцији, a кроз сарадњу са едукативним пројектом ПОД Театра, учествовали су на Међународном позоришном фестивалу на немачком језику, који се већ 15 година одржава у граду Осијеку (Хрватска). Домаћини и организатори овог фестивала су били : Град Осијек, Немачка заједница Земаљска удруга Подунавских Шваба и Дечије позориште „Бранка Михаљевића“. Испред Треће београдске гимназије са ученицима I, II и III разреда је путовао професор немачког језика Предраг Богдановић. Ученици који су учествовали на фестивалу су : Димитрије Борчанин, Федор Филиповић, Вук Живановић, Филип Лучић, Петар Јовановић, Сара Бабић, Тамара Благојевић, Марија Благојевић и Кристина Филиповић, док је испред ПОД Театра била педагог и наставник Бранка Бајић, задужена за уметничко-сценски део пројекта.

На Међународном фестивалу, поред Треће београдске гимназије и Ваљевске гимназије из Србије, учествовале су школе, односно,њихове позоришне секције из Хрватске, Румуније, Мађарске и Руске Федерације. Сви учесници су били смештени у ученичком дому „Хрватскога Радише.

Сам програм фестивала је био тако конципиран, да су сви учесници имали тачан распоред  одржавања проба и сценско-позоришних радионица које су биле обавезне за све учеснике, а које су водили  инструктори из тих области са немачког говорног подручија. Сценски наступ, који се одвијао на сцени Дечијег позоришта „Бранка Михаљевића, био је унапред одређен за све школе које су наступале на фестивалу. Тако је Трећа београдска гимназија добила одређену привилегију, али и велику обавезу, да свој позоришни наступ има у дану отварања позоришног фестивала у 19.30. Позоришни комад, који је спремила секција Треће београдске гимназије, а који су ученици изводили на немачком језику, поштујући тако стриктна правила самог фестивала, дело је великог немачког драматурга, песника и позоришног теоретичара 20. века Бертолда Брехта „ Wenn die Haifische Menschen wären“ (Кад би рибе биле људи). Педагози и наставвници ПОД Театра су сам комад додатно модификовали, додајући му структуре свог ауторског текста, а све то додатно зачинили кабаретско-музичком формом која је самом извођењу комада дала изузетну сценску динамику. Само извођење комада је било изузетно успешно, па су на крају представе, а и до краја фестивала, ученици и њихови наставници добијали велике и искрене честитке од многих  учесника и колега, не само за његово добро извођење, него и за храброст да се сви ухвате у коштац са тако захтевним делом које су изводили  на немачком језику.

У току самог фестивала сви ученици су имали прилику да обиђу рекло би се веома чист и уређен град Осијек, али свакако и архитектонски занимљив град, као и да користе све предности спортских терена које се налазе у у оквиру ученичког дома.

Сама комуникација између ученика Треће београдске гимназије са ученицима из осталих гимназија, као што су Ваљевска и Осијечка, била је веома добра, као и њихово понашање у току фестивала и сарадња са својим наставницима.

Професор

Предраг Богдановић

Београд, 29.06.2015. године.

Оставите одговор