конопац
  • rss
  • facebook

“НЕВИДЉИВИ СПОМЕНИЦИ” У НОВОМ ВИНОДОЛСКОМ

ЛЕТЊА ШКОЛА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ДВОСТРУКИ ТЕРЕТ – УЧЕЊЕ О НАЦИОНАЛСОЦИЈАЛИЗМУ И ХОЛОКАУСТУ У ЕВРОПИ

Летња школа организована је за ученике, професоре школа и партнере који су сарађивали на пројекту Двоструки терет, позвано је 125 учесника. Учествовале су школе: Трећа београдска гимназија, Гимназија Обала из Сарајева, гимназија Фран Галовић из Копривнице, Средња школа Бан Јосип Јелачић из Запрешића и Гимназија Ловаси- Ласло из Веспрема (Мађарска). Одржана је од суботе 27.06. до среде 01.07.2015.

У суботу 27.06. сви учесници састали су се у спомен-подручју Јасеновац. Организовано је вођство, рад у малим групама и завршна дискусија. После тога наставили смо пут ка Новом Винодолском.

У недељу 28.06. после доручка организована је радионица за ученике и наставнике. Затим су ученици оцењивали пројекат. После ручка ученици су имали слободно време, а увече су наши ученици извели представу насталу током овог пројекта Невидљиви споменици – приручник за читање града.Доживели су овације публике и јавне похвале у разговору који је уследио.

У понедељак 29.06. за ученике је у преподневним сатима организована радионица Лабораторија мисли (дискусија у 4 групе са 4 модератора) , а у другом делу ученици су обилазили градић и интервјуисали пролазнике. За то време професори/партнери разговарали о ученичкој евалуацији пројекта и плановима за будућност. Поподне је било слободно, а увече су нам се представиле школе из Копривнице инсталацијом у јавном простору и Сарајева, презентацијом о изложби која је постављена у Хисторијском музеју.

У уторак 30.06. настављен је рад у радионицама започет претходног дана. Ученици су разговарали  и обликовали своја истраживања у манифест за  Европу. После ручка бродићем смо ишли на излет на острво Крк. Увече су нам се представиле школе из Запрешића и Веспрема својим документарним филмовима. После више дана напорног рада ученици су имали забаву на плажи.

У среду 01.07. ученицима су подељени сертификати за учешће у пројекту и организовано је заједничко фотографисање свих учесника летње школе. Растанак у сузама са својим новим пријатељима и пошли смо за Београд.

 

Наши ученици су показали велику спремност да вредно раде на организованим радионицама, истакли су се у раду, запажањима, идејама за будућност које су износили, коментарима пројеката ученика других школа и дружењу, свакако. Били су врло запажени због своје отворености, дружељубивости, комуникативности, ведром духу.  Све школе су изразиле жељу да се међусобна сарадња настави и мимо пројекта. Позвани смо да са представом гостујемо у Сарајеву.

Током целог пута није било никаквих проблема, сарадња са ученицима је била изванредна и желимо да их похвалимо што су на тако достојанствено представљали Трећу београдску гимназију.

 

Како је било на летњој школи можете видети овде:

https://www.youtube.com/watch?v=qbUXZK6cb_s&feature=share

У Београду, 02.07.2015.

Професори

Јелена Кручичанин

Милош Бајловски

Биљана Богојевић