У среду 06.03.2019.године у  нашој школи одржана је комеморативна седница поводом смрти професорке Марије Поповић. У наставку следи говор директора школе:

 

Поштоване даме и господо

У име Треће београдске гимназије и у своје лично име изражавам дубоко саучешће, породици, пријатељима и бројним поштоваоцима наше професорке Марије Поповић, поводом изненадне смрти драге нам и вољене колегинице.

Живот траје краће од трена. Драга Марија, отишла си изненадно.Очекивали смо те да се вратиш на посао, а уместо тога стигла нас је вест која нас је све заледила и поразила. Твоја достојанственост и у најтежим тренуцима била је за дивљење. Никада се ниси жалила, и ниси показивала слабости. То је зато што си умела да се издигнеш изнад свих проблема, да их поразиш и носиш тако лако, лакше од свих нас.

Живот траје краће од трена, на то често сви заборављамо. Међутим, твој живот је трајао и трајаће у срцима, мислима и успоменама ђака и колега твоје Треће београдске гимназије у којој си оставила дубок траг.

Живот траје краће од трена, али постоје људи који су тај трен успели да претворе у године и генерације. Ти си била таква и живећеш у памћењу генерација својих ученика, као наставник који је бранио академизам,као одељењски старешина, као колега који се увек позива на мудрост.

Марију је судбина позвала да један део радног века поред новинарства посвети просвети и просвећивању, бројним генерацијама ученика наше гимназијепреко 25 година.

Током предходних деценија даривала је прегршт лепих тренутака филозофких мисли и племените сете и радости. Одласком професорке Марије Поповић Трећа београдска гимназија остаје без изузетне интелектуалке, али и дела своје душе и препознатљиве топлине њеног талента.

Она је обележила једну епоху у Трећој и српској филозофији, остајући дубоко утиснута у сећањима свим генерацијама. Нећу је заборавити. Неизмерно ће недостајати Марија Поповић, професорка философије, Марија, велики човек, сјајан човек, достајанствен човек, професионалац…

Са надом у уверење и истинитост Робеспјерових речи да је смрт почетак бесмртности  –  драга Марија, нека ти је вечна слава!!!!

Дирeктoр, дoц. др Mилeнкo Maцурa

Оставите одговор