Матуранти природно-математичког смера имали су прилику да учествују у нарочитој врсти социодраме – специфичне “играонице“ или “социјалног експеримента“ који карактерише преузимање одређених улогу и понашање тј. делање у складу с очекивањима везаним за ту улогу.

У овој “симулацији“ у питању је играње улоге посланика.

3. београдска гимназија има традиционално добре односе са Одељењем за едукацију Скупштине Републике Србије и учествује у свим њиховим програмима а овај програм је најатрактивнији.

Управо то је разлог због ког се на учествовање чекало од месеца септембра!

У трочасовном дружењу учесници преузимају задате им улоге,  удружују се партијски, конституишу скупштину, износе предлог закона о ком ће се гласати, формулишу партијски став по том питању, износе ове ставове у надлежним одборима,предлажу амандмане, творе коалиције, лобирају за већину и напослетку гласају за усвајање закона у начелу и по ставовима.

По повратку у школске клупе, чека их евалуациона анкета која недвосмислено показује да је симулација и те како учинковита.

Наиме, према резултатима анкета 92% испитаника тврди да је задовољно симулацијом; да је  симулација  испунила њихова очекивања. Већини се допала целокупна симулација а нарочито то што су имали прилику да види непосредно кроз учествовање, како тај процес изгледа. Допала им се и могућност да се искаже властито мишљење.

 Испитаници кажу да су научили  како функционише доношење једног закона и каква је атмосфера у скупштини као и да то није лако! Једногласно тврде да им је јаснија слика о посланичком раду а њих 52% кажу да су променили свој став о раду посланика, и то у позитивном смислу.

Симулацију су оценили одличном оценом, препоручили би свим својим вршњацима а чак њих  80% би учествовало поново у овој радионици.

 извештај приредила: Зорана Матићевић

Оставите одговор