конопац
  • rss
  • facebook

ПОСЕТА УЧЕНИКА ГИМНАЗИЈЕ “КАЊАЦИ” ИЗ АЛТАМУРЕ

Извештај о размени ученика Треће београдске гимназије и класичне државне гимназије „Кањаци“ из Алтамуре (Италија)

 

У периоду од 20. до 25. марта 2014. године у посету ученицима билингвалног италијанског одељења првог разреда Треће београдске гимназије дошло је 13 ученика класичне државне гимназије „Кањаци“ из Алтамуре. Ученици су дошли у пратњи две професорке, Кларе Де Мари и Анамарије Лојудиче.

Ученици и професори су дочекани у четвртак 20.марта око 22.00 испред зграде Школе и одмах након тога су смештени у породице наших ученика домаћина како би се одморили од пута и припремили за сутрашње активности.

У петак 21.марта гости и домаћини су се окупили у школској Библиотеци где су, после поздравног говора Директорке школе Драгане Васић и колегинице из Италије Кларе де Мари, ученици започели своје представљање школе, ћириличног писма, града Београда, познатијих српских манастира и најзад живота и дела великог српског научника Николе Тесле.  Око поднева је уприличен ручак, такође у Библииотеци школе, а потом су ученици имали краћу паузу до обиласка музеја „Никола Тесла“ и обиласка историјског центра града. У предвечерњим часовима ученици и професори су имали слободно време да би се опет нашли ради организованог обиласка града „Трамвајем званим Београд“ уз водича на енглеском језику.

alta1  alta2

У суботу 22.марта гости из Италије и српски домаћини поново су се окупили испред зграде Школе јер је био организован излет у манастир Крушедол и град Нови Сад. У прелепом времену и искреном дружењу група је провела читав дан и у Београд се вратила у предвечерњим сатима.

 alta3  alta4

Недељно пролећно време српско-италијанска група је провела у посети Етнографском музеју као и у обиласку Калемегданског парка и Београдске тврђаве. Послеподне су ученици имали слободно време.

 

Понедељак 24.март ученици и професори који су учествовали у овој размени провели су у Библиотеци школе где су је представљена „Кратка историја Србије“ а након тога је уследило представљање ученика садашњег II разреда који су приказали филм о свом прошлогодишњем боравку у Алтамури као и филм који су припремили поводом овогодишњег одласка у Милано а чија је тема била „Стереотипи о Италијанима“. Уследио је ручак који су припремиле породице ученика I разреда. Кратку паузу ученици и професори су искористили за предах јер је уследио обилазак храма Светог Саве и посета Италијанском институту за културу. Гости из Италије су имали слободно вече јер је требало да се припреме за сутрашње путовање.

 alta5

 

У уторак 25.марта српски домаћини су испратили ученике и професоре из Алтамуре који су око 8 сати аутобусом кренули пут Будимпеште а потом авионом за Бари.

 

Током посете ученика и професора из Алтамуре договорена је узвратна посета српске групе за мај 2014.године.

 

 

 

                                                                                                Јелена Гавровић,

проф.италијанског језика