конопац
  • rss
  • facebook

Извештај о посети ученика и професора из Милана

Од 23.01 – 27.01. 2012. Трећу београдску гимназију су посетили  ученици из Уметничке школе Каравађо из Милана у пратњи профеосра Саверије Куче и Паоле Мoнђели на позив Анције Сакоманди лектора за италијански језик.

Ученици и професори из Милана су допутовали авионом у понедељак навече . После срдчног дочека гости су били смештени у породицама наших ученика  другог и трећег двојезичног одељења: Аранђел Матићевић је угостио два ученика Чокини Данијела и Ченг Феи Феја; Маја Ђурђевић Ребеку Корвино, гост Балше Ковачевића се зове Де Бернарди Франческо; Мангано Беатриче боравила код Јелисавете Рудан, Морпруго Николе Ана Лиа код Теодоре Максимовић , код Тање Илић Пикјони Момо Мартин; код Данила Бабића боравио Давиде Манцини; Мерони Андреа код Андреја Ристевског,Монтања Федерико код Андреје Аранђеловића, Сања Дабовић је угостила Нардели Кјару,Богдан Стојаков Певерини Марка, Сангали Матија Амброђо боравио код  Субан Мариана и Вила Алесандра код Јелене Станојевић. Такође је допутовала и ученица са посебним потребама Кавалини Денизе у пратњи асистента Мацарото Алесандре и обе су биле гошће професорке и одељенског старешине III4/и Тање Радишић.

У уторак (24.01) је госте поздравила директорка школе Драгана Васић и организовала послужење за ученике и професоре.Ученици III4/и, II/4/и и  I4/и приредили у библотеци школе презентације на италијанском језику о историји Треће београдске гимназије, о Београду ,представили су се једни другима,разгледали школу,учили да пишу своја имена ћирилицом и певали свако своју химну.После паузе за ручак посетили су легат Паје Јовановића и разгледали град .

Драгана Васић поздравља госте
Професори прате презентације ученика
Упознавање града

Среда (25.01) од девет ујутро ученици су имали различите активности у школи.Сви ученици трећег разреда представили су гостима презентацију о историји и уметности наших манастира, ученице другог разреда су причале о нашим специјалитетима и донеле су у школу да се пробају колачи и жито,које су саме правиле.Професорка Марија Лазовић је одржала занимљив интерактиван час енглеског језика .Ученици су добили задатак да ураде дизајн насловне стране фиктивног часописа како они виде Београд..Направњена је изложба уз објашњење зашто су баш то изабрали да нацртају.Приказан је филм о школи на енглеском језику .После паузе за ручак професорка Саверија Куче је одржала предавање о италијанској Трансавангардној уметности.После посете Музеју Никола Тесла и цркве Светог Саве на Врачару имали су слободно време и вечеру у породицама.

Марија Лазовић –час енглеског
И професорке су вежбале ћирилицу
Аранђел и Феи
 
Ана Лиа поздравља домаћине
 
Гостима опала концентрација?
 
Маја,Тања и Јелисавета -куварице

Четвртак (26.01.)причу о Калемгдану испричала је кроз своју презентацију Ања Марковић ученица IV4/и ,а сликарку Милену Павловић Барили,која је била по оцу Италијанка,по мајци Српкиња представиле су ученице из истог разреда Сара Јеленић и Емилија Ђалић.О славама ,посебно о школској слави Св.Саве говорила је Ивана Савић.После предвиђене паузе сви заједно смо посетили Етнографски музеј,прошетали Калемегданом по снегу,обишли Саборну цркву,Конак Кнегиње Љубице и најстарију Кафану ?. Посета Италијанском културном центру уследила је после подне где су ученици гледали антиратни филм браће Тавијани Ноћ Светог Лоренца и били поздрављени заједно са професорима од стране доторесе Сира Миори уз пригодно освежење.

Сања ,конферансије,али и организатор дружења у слободно време
Балша и Теодора
Дружење професора
 
И са ученицима
 
Посета Италијанском културном центру
Гошће на прослави Дана школе

Петак (27.01.) Драгана Васић је позвала ученике и професоре на прославу Светог Саве.На фотографији са лева на десно је директорка Италијанског културног центра дотореса Сира Миора,професорке из Милана Савериа Куче и Паола Монђели и све три су биле одушевљене програмом и прославом.

Италијанска химна
Посета Етнографском музеју
 
На Калемгдану
 
На Калемгдану
 
Растанак на београдском аеродрому

 

Растанак са гостима  је био тужан, иако је посета Миланеза кратко трајала родила су се искрена пријатељства.Договорена  је будућа сарадња односно узвратна посета Милану и школи Каравађо у марту. Наши гости су и поред снега и кише заволели Београд, сазнали много о нашој школи, понешто из српске историје и уметности, пробали сарму и остале зимске ђаконије,окусили чари ноћних излазака и понели лепе утиске…

Да би све било како треба побринуле су се пре свега својим ентузијазмом Анција Сакоманди, одељењске старшине другог  Наталија Милинковић и Тања Радишић трећег разреда,Биљана Мијајловић, и Јасна Петровић (аутор овог извештаја ).