конопац
  • rss
  • facebook

ПОСЕТА ГИМНАЗИЈИ ВИРЂИЛИО ИЗ МИЛАНА

ПОСЕТА ГИМНАЗИЈИ ВИРЂИЛИО ИЗ МИЛАНА ОД  10. ДО 16 МАРТА 2014.

 

Двадесет и четири  ученика (3 ученика из првог разреда, 14 из другог и 7 ученика из трећег двојезичног разреда- италијани)  у пратњи професора Анције Сакоманди и Јасне Петровић  боравили су у Милану као гости гимназије Вирђилиом од 10 – 16 марта 2014.

Они су били гости наше школе у октобру месецу, тако да је овом посетом комплетирана размена са овом школом.

Понедељак 10.03.

Ученици и професори су у вечерњим часовима допутовали у Милано.На Централној станици дочекали су нас професорка Силвија Биђи са ученицима и њиховим родитељима . Наши ђаци су смештени у породице.

Уторак 11.03.

У 8 ујутру ученици и професори су имали први састанак испред чувене миланске катедрале. После обиласка Дуома настављен је обилазак разним познатим старохришћанским, романичким и ренесансним познатим миланским црквама, међу којима свакако треба издвојити Сант Амброђо и цркве познатог ренесансног архитекте Доната Брамантеа Сан Сатиро и Снта Марија деле Грације. За само наше ученике је резервисан термин посете чувеној  Тајној вечери коју је насликао Леонардо да Винчи.

Испред сваке цркве ученици лицеја Вирђилио су давали прецизна објашњења која је допуњавао њихов професор историје уметности.

Обилазак града се завршио у пет сати поподне. Вечера у породицама.

испред миланске катедрале испред миланске катедрале

2 Санта Марија деле Грације

 

После обиласка Леонардове Тејне вечере После обиласка Леонардове Тејне вечере

 

Среда 12.03..

Од 8  сати разне активности у великој сали школе.Ученике и професоре је поздравила директор школе Николина Франкавиле и пожелела добродошлицу.

Директор школе  Николина Франкавиле са нашим ученицима Директор школе
Николина Франкавиле са нашим ученицима

Кутак за ђаке Кутак за ђаке

Наши и њихови ученици су спремили разни визуелни материјал о предрасудама, које они имају о нама и обрнуто.

Од 11 – 13 часова сусрет са удружењем Либера и разговор на тему Мафија.

После ручка у школи посета Галерији Италије са стручним вођењем кустоса уз тему Литература и боје. Ученици су видели рељефе Канове и других италијанских уметника инспирисаних литерарним делима од неокласицизма до модерне.

испред школе испред школе

посета Галерији посета Галерији

 

После вечере у породицама  ученици су са професорима ишли у позориште Тиефе и гледали су представу Луиса Керола Алиса, која на контроверзан начин говори о тескоби одрастања.

Четвртак  13.03.

Разне активности у школи које почињу у осам ујутру са презентацијама ученика гимназије Вирђилио и са предавањима њихових професора о фашизму и разговором на ту тему.

На позив да посети школу, наше домаћине и ученике одазвао се конзул Републике Србије г-дин Небојша Вушуревић и топло поздравио све присутне и фотографисао се са нашим ученицима и професорима

сви заједно

 

предах предах

Ученици су имали мали предах уз сендвиче у парку пре обиласка Замка породице Сфорца уз стручно вођење

замак замак

 

Вече у породицама.

Петак 14.03.

Активности у школи од осам ујутру у Великој сали.  Сви ученици су имали час из физике о Галилеу, интерактиван час енглеског језика, предавање о Помпеји и др.

Наши домаћини су извели кратку представу на енглеском језику  Шекспировог Ромеа и Јулије.

8

Ручак у школи, а после тога обилазак Пинакотеке у Брери, Библиотеке као и кратко предавање у Астрономској опсерваторији.

У осам навече дружење у школи уз караоке које су успешно организовали ученици лицеа Вирђилио. Родитељи ученика су спремили вечеру за све присутне. Веома забавно вече, које се завршило заједничким песмама, чак и на српском језику…

Субота 15.03.

Италијани иду у школу суботом па су активности у школи почеле од осам ујутру у Великој сали. Пошто је то био последњи дан у школи ученике је поздравила директорка школе Николина Франкавила и Др Катерина Антола (Саветница

Зоне 3).

Ручак у школи.

Од 14 – 16 часова  обилазак Музеја Двадесетог века. Слободно поподне и вече.

музеј хх века музеј хх века

Недеља 16.03

Састанак свих ученика и професора испред Централне станице у Милану и уз понеку сузу опроштај од наших домаћина. Авион је по плану слетео на београдски аеродром.

 

Ученицима је било лепо у Милану и поред врло захтевног програма за који је заслужна пре свих професорка Силвија Биђи уз драгоцену подршку Марине Фава. Оне су нам омогућиле да видимо многе културне знаменити Милана. Посете свим институцијама су биле добро организоване уз стручну пратњу кустоса као и ангажовањем самих ученика. Наши ученици су оставили добар утисак својим понашањем и знањем италијанског језика.приликом боравка у породицама Ученици њихове и наше школе су се спријатељили и лепо дружили што је крјњи циљ оваквих размена, јер се тако најбоље разбијају пре свега предрасуде Италијана о Србији.

 

                                                                                                            Јасна Петровић