конопац
  • rss
  • facebook

Извештај о ПАШ пројекту

Извештај о ПАШ пројекту  

 Лето/септембар2010.

ПАШ пројекат ПАШ пројекат

– Четири ученика је у августу похађало курсеве језика у Немачкој: Бојаџијевски Филип, Јашкова Ана, Миловановић Ана и Величковић Катарина.

– Професори немачког језика Николовски Весна и Биорац Тијана су у јулу похађале курсеве за професоре у Мађарској и Немачкој.

– Чобељић Мина је учествовала на симпозијуму младих у Есену од 12. до 16. 09. 2010.

– 11. 9. одржан је евалуациони семинар у Ваљеву, коме су присуствовали ученици који су имали летњу стипендију. Наше ученици су били домаћини ученицима из Црне Горе, који су присуствовали семинару.

– 18. 9. је у Београд стигла волонтерка Инес Херхут, која ће са ученицима радити на пројекту „Позориште“.

– У току лета је остварен контакт са гимназијом Фихтенберг из Берлина, у покушају да се оствари партнерство и размена ученика, међутим није било могуће реализовати ту идеју због великих обавеза немачке гимназије ове године (промена школског система, услед чега два годишта полажу матурски испит исте године).

– На првим родитељским састанцима је Николовски Весна упознала родитеље ученика првог разреда са могућностима, које њиховој деци пружа ПАШ пројекат.

– Гете институт је понудио бесплатно тестирање ученика за стицање сертификата за нивое А 1, А 2, Б 1 и Б 2 у току новембра ове и јануара наредне године. Списак са именима заинтересованих ученика прослеђен Гете институту до 20. 09.

– Ученици упознати са могућношћу да путем конкурса освоје учешће на Међународним медијским данима за младе, који се одржавају у Штутгарту у новембру. Рок за конкурисање је 1. 10. 2010.

Oктобар 2010.

 – Ученици који су похађали летње семинаре у Немачкој су писали евалуације, како би организатори знали да ли нешто могу да побољшају.

– Наши ученици су присуствовали сусрету писаца Луца Ратеноа и Горана Петровића у Гете институту 9. 10. 2010.

– У току октобра је обављена припрема за полагање испита за нивое А2 и Б1 за ученике који  полажу испите у  новембру. Испити су бесплатни.

– Волонтерка Инес Херхут, која је у Београд стигла 18. 09., је упознала ученике школе, тако што је присуствовала часовима у свим одељењима и разговарала са ученицима. Она је у току октобра држала позоришне радионице. Осим тога је имала консултације са заинтересованим ученицима и присуствовала је часовима дискусије у одељењима III 5  (Тема: Како је најбоље провести петак увече) и  IV 5 и  IV 1 (Тема: Школски системи Немачке и Србије).

 Новембар 2010.

 

ПАШ пројекат ПАШ пројекат

– 4. и 5. 11. 2010. су одржани испити у Гете институту за нивое А2 и Б1, за које се пријавило 25 наших ученика. Сви ученици су положили.

– 6. 11. је у нашој школи одржана прва заједничка проба наших и ученика панчевачке гимназије „Урош Предић“, који ће заједно радити на представи. Пробе ће бити одржаване сваке суботе, наизменично у Београду и Панчеву. Премијера је планирана за фебруар 2011.

– 10. 11. 2010. је Весна Николовски учествовала на семинару за професоре намечког језика у организацији Educational Centre о савременим методама наставе језика.

– 26. 11. 2010. је група од 20 ученика учествовала у сусрету са немачком књижевницом Зузаном Орош, са којом је дан касније одржана књижевна радионица, којој су присуствовале ученице Нхеили Мона, Миловановић Ана и Цинцовић Јелица, које су биле ангажоване на пројекту онлајн школских новина.

– Ученици који су били у кампу у Сремским Карловцима у јулу 2010. су добили штампане извештаје о томе.

– Ученици су обавештени о новој веб страни Гете института, на којој могу да читају, блогују итд. о спорту или да учествују на наградним конкурсима са могућношћу добијања стипендије за учење немачког језика у Немачкој.

– Од 22. 11. је у сарадњи са Филолошким факултетом у Београду одржано хоспитовање студената германистике, који су присуствовали на 18 часова немачког језика.

– На омладинским данима медија у Штутгарту од 26. до 28. 11. 2010. учествовале су ученице

IV 5 Бојовић Марта и Муждало Мина. У њиховој пратњи у Штутгарт је путовала и професорка немачког језика, Весна Николовски. Реч је о традиционалним сусретима младих новинара из целе Немачке (400 учесника), који су радили по радионицама. Осим њих је учествовало још само 4 ученика из Србије и 2 из Црне Горе. На презентацији радова је запажен успех постигла наша ученица Марта Бојовић, која је читала свој рад о стваралачкој блокади, док је о Мини Муждало и њеном учешћу сниман филм, који су снимали немачки студенти у оквиру свог испита.

Децембар 2010.

– Ученици пријављени за испит Б2 имали припремну наставу у Гете институту  у  пола регуларне цене и полагали испит. Положило је свих 5 ученика.

– У Сремским Карловцима је од 10. до 12. 12. одржан позоришни камп за ученике који припремају представу. Осим 18 наших и 5 ученика из Панчева су кампу присуствовале и Јохана Нисе, Инес Херхут и још три волонтерке, као и два позоришна педагога. Ученици су били одушевљени кампом. Последња проба у овом полугодишту је одржана у суботу 18. 12. 2010.

– Одржане су припреме за нивое А2 и Б1 за ученике који испите полажу у јануару (12, 13. и 22. 01. 2011.)

 Јануар 2011.

– Испите за 2 нивоа знања немачког језика (А2 и Б1) је положило укупно 25 ученика.

– У оквиру прославе Светог Саве први пут изведен скеч из представе на немачком језику  „Било једном … и још увек је“.

Фебруар 2011.

ПАШ пројекат ПАШ пројекат

– 12. фебруара одржан састанак уредника Паш журнала у Гете институту у Београду – учествовало 5 наших ученика.

– Интензивне пробе за премијеру представе на немачком језику.

– Премијера представе „Било једном … и још увек је“ одржана у Дадову 18. 02. 2011. у 20 часова пред пуном салом. Одличне реакције публике.

– Организован сусрет са представницима агенције Youth for Understanding, која посредује у размени ученика са Немачком. Ученицима понуђено да буду домаћини једној ученици из Немачке од септембра ове године (на годину дана).

– Од краја фебруара настави у одељењима I 6 и I 1 присуствују две студенткиње германистике

са Филолошког факултета у Београду, које прете наставу и повремено узимају учешћа у њој, у складу са променом закона о наставницима.

Март 2011.

– У току фебруара и марта је више ученика учестовало на наградним конкурсима или се пријавило за разне стипендије за Немачку у току лета или за наредну школску годину.

– Стигла нова волонтерка Џенифер Прицл, која ће са ученицима наставити рад на пројекту школских новина. Она је на часовима упознала све ученике, информисала их о пројекту и одржала прве састанке са заинтересованим ученицима.

– 19. марта у школи је одржан семинар за професоре немачког језика у организацији Друштва за наставнике немачког језика Србије на тему „Литература у настави“.

– 25. марта одржан родитељски састанак за родитеље ученика који путују на фестивал у Темишвар.

Април 2011.

– 1. априла је група Тунак Тунак репризирала представу у Дадову, а 5. 4 у Панчеву. Циљ обе представе је прикупљање средстава за учешће ученика на омладинском позоришном фестивалу у Темишвару. Циљ је успешно испуњен.

– Од 14. до 19. априла 2011. 14 ученика – чланова групе Тунак Тунак – су заједно са 7 ученика из Панчева учествовали на омладинском позоришном фестивалу у Темишвару у Румунији. Ученици су сваки дан имали позоришне радионице, а поподне и увече су присуствовали представама осталих позоришних група. Наша представа је веома успешно изведена 18. 04.

Ученици су у Темишвар путовали у пратњи проф. Весне Николовски и волонтерке Џенифер Прицл. Општи закључак је да је учешће на фестивалу било веома успрешно и да су сви много научили и изузетно се дружили са вршњацима из Румуније, Немачке и Украјине. Неки ученици су дали интервју за Радио Темишвар, редакцију на српском језику.

– Група ученика III 7 је прихватила да учествује у пројекту „Места сећања“. У оквиру пројекта ће ученици вршити истраживања о неком историјском месту у Београду, резултате својих истраживања постављати на ПАШ нет мрежу и читати радове ученика из целог света.

– На нивоу школе је објављен конкурс за ученике, на коме ће бити изабрана 4 ученика који ће у пратњи проф. биологије Анкице Радојичић учествовати на летњем кампу у Турској крајем јуна.

Тема конкурса је „Дунав повезује“ са нагласком на екологији.

Мај 2011.

ПАШ пројекат ПАШ пројекат

– Обављено тестирање ученика у школи, на основу кога су одабрани ученици који су добили летњу стипендију у Немачкој 2011. године. ПАШ стипендисти за ову школску годину су ученици првог разреда Врачар Симона и Живковић Мирослав и ученица другог разрда Гламочлија Софија.

– – Интензивна припрема за еколошки камп у Истанбулу од 26. 06. до 07. 07. текуће године, на којем ће учествовати ученици Радојчић Алекса, Матовић Даница, Петровић Никола, Стојановић Ђурђица у пратњи професорке Радојчић Анкице.

– Ученици одељења III 7 отпочели рад на пројекту „Места сећања“ у оквиру ПАШ нет- мреже, у олвиру ког су ученици у пратњи професорек Николовски Весне и волонтерке из Немачке Џенифер Прицл обишли зграду Генералштаба у Немањиној улици и разговарали са присутним туристима из иностранства. Професорка немачког језика је упутила писма градској и војној архиви са молбом да нам помогну у прикупљању података о самој згради.

– Пет ученика наше школе је 20. 05. путовало у Сомбор у пратњи професорке Илић Јоване на дане немачке културе у организацији удружења Gerhard, заједно са ученицима из Панчева и Новог Сада. Ученици су разгледали изложбу, посетили немачко гробље, присуствовали представи на немачком језику.

Јун 2011.

– Ученици – стипендисти учествовали на припремном семинару у Скопљу од 10. до 12. 06.

– Група учесника еколошког кампа авионом отпутовала у Истанбул.

– Студенткиње Војић Зорана и Матић Наташа, које су хоспитовале наставе у другом полугодишту, држале огледни час у одељењима I 1 и  I 3/6.

– Урађена анализа броја ученика који уче немачки језик у нашој школи од 2008. до 2011. године, на захтев ПАШ координаторке, у циљу праћења ефеката пројекта.

– Одржан последњи сусрет ученика са волонтерком Џенифер Прицл, која се у августу враћа у Немачку.

– Гостовање ПАШ школа из Босне и Херцеговине са представом „Комади зида“, која је играна у Дадову. У дочеку гостију учестовали и наши ученици и професори. Са гостима разговарано о томе да се следећег пролећа у нашој школи организује позоришни фестивал.

– Ученици I  и III разреда радили годишњи тест.

– Представници организације Youth for Understanding договорили у начелу са директорком да ученица из Немачке, која долази на размену ученика, похађа трећи или четврти разред наше школе.

– Похваљени су ученици који су учестовали у ПАШ пројекту и допринели презентацији школе у иностранству:

Први разред:

Гегић Бенјамин

Јовановић Катарина

Жугић Ања

Врачар Симона

Ристић Исидора

Драганић Срђан

Бузуровић Бојана

Живковић Мирослав

Даница Аранђеловић

Петров Ана

Цонев Ања

Радојичић Нина

Дубовац Александра

Трећи разред

Матовић Даница

Петровић Никола

Вулевић Јована

Миловановић Ана

Стојановић Ђурђица

Четврти разред

Бојовић Марта

Муждало Мина