конопац
  • rss
  • facebook

ИЗВЕШТАЈ ИЗ ПАЛЕРМА

РАЗМЕНА  УЧЕНИКА  ИЗМЕЂУ  ТРЕЋЕ  БЕОГРАДСКЕ  ГИМНАЗИЈЕ  И  ГИМНАЗИЈЕ  РЕЂИНА  МАРГЕРИТА  ИЗ  ПАЛЕРМА

 

Одељење III4и са одељењским старешином, Наталијом Милинковић, боравило је у Палерму од 4. до 10. марта 2013. у узвратној посети гимназији Ређина Маргерита. Ученици су били смештени у породицама својих вршњака које су угостили у Београду током новембра 2012.  док је одељењски старешина имала смештај у хотелу.

Стигли смо у касним вечерњим сатима у Палермо где су нас срдачно дочекали ученици, њихови родитељи и наставница МариелаСпањоло (наредних дана нам се придружила и наставница Ђизелало Бело).

Сутрадан ујутру смо дошли у школу, ученици су нам одржали презентацију о Палерму, његовој историји и најважнијим споменицима. Након тога смо кренули у обилазак града.

 U +íkoli  DSC00579

 

 

Најпре смо отишли до Катедрале изXII века, у којој се налази краљевска гробница и на којој се примећују различити стилови у архитектури и уметности (арапско-нормански), затим смо обишли барокну цркву Chiesadel Gesù (Casa Professa) поред које је подигнута градска библиотека, па пијацу Ballarò, и вратили се у школу где нас је топло поздравио директор Гвидо Гамбино и приредио ручак за госте и домаћине.

После ручка смо обишли, у пратњи стручног водича, једно од највећих позоришта у Европи, Teatro Massimo.

 

 III 4i ispred Katedrale DSC00528
 IMG_1364  IMG_1365
 DSC00550  Teatro Massimo

 

Следећег дана смо отишли у оближњи градић Монреале и посетили чувену Катедралу из XII века у којој се преплићу и спајају три културе: византијска, исламска и романска и у којој се налазе предивни мозаици који приказују различите епизоде из Старог и Новог завета.

По повратку у Палермо смо имали паузу за ручак, а након ручка смо присуствовали проби хора гимназије Ређина Маргерита. Иначе, њихов школски хор наступа широм Италије.

 IMG_1510  IMG_1522

 

 

Четвртог дана је била заказана посета краљевској палати Palazzo dei Normanni, у којој се данас одржавају седнице сицилијанског Парламента. Најпре смо отишли у капелу која се налази у склопу палате, Cappella Palatina, изграђена је уXII веку и посвећена светом Петру(и овде се примећују различити утицаји: романски, арапски и византијски); затим смо обишли краљевске одаје, у пратњи водича.Након обиласка ученици суимали слободно поподне, аувече смо имали заједничку вечеру у једној пицерији, у организацији директора Школе.

 

 DSC00543  DSC00540
 DSC00571  DSC00573

Наредног дана смо отишли у Convento dei cappuccini где смо видели катакомбе у којима су сахрањивани богати становници града од XVII до крајаXIX века, неки међу њима су мумифицирани. Након тога су италијански ђаци и њихови родитељи организовали ручак у школи са сицилијанским специјалитетима. После ручка су нам одржали презентацију о Београду, своје виђење наше престонице и утиске које су понели одавде.

 DSC00598  DSC00595

Наш последњи дан на Сицилији провели смо ван Палерма. Најпре смо отишли у Сегесту, археолошко налазиште у којем се налазидорски храм из V века старе ере и остаци античке агоре и позоришта из III века старе ере које је и данас у функцији. У позоришту је уприличена подела потврда о учешћу у размени ученика. Затим смо отишли у средњовековни градић Ериче, па у Селинунт.

 DSC00634  DSC00628

 

 Segesta - pozori+íte DSC00608 
  DSC00609
 Sara i Sta+ía na obali
 IMG_1666  DSC00590

 

 

 

 

 Vozi-ç  Aran-æel i devojke

 

Боравак у Италији је протекао без проблема, наши ученици су својим понашањем на леп и забаван начин представљали нашу школу и нашу земљу, а овај вид сарадње међу школама је допринео не само усавршавању језика већ и бољем познавању и разумевању обичаја и културе једног народа.

Наталија Милинковић