конопац
  • rss
  • facebook

Гостовање ученика из Италије

ГОСТОВАЊЕ  УЧЕНИКА ИЗ ИТАЛИЈЕ / CIVIDALE DEI FRIULI / У БЕОГРАДУ

Тринаест ученика из гимназије Паоло Диаконо из Ћивидалеа у пратњи својих професорки Лореле Демергаци и Стефаније Пертолди и ове школске године били су гости наше школе од 25 – 29. марта 2015. године. Ученике су угостили ученици двојезичног одељења III4/и.

Гостима смо приредили разноврстан програм: први дан шетња улицама града у пратњи колега, обишли смо Врачар, Храм Светог Саве и Народну библиотеку.

У наредна два дана госте смо упознали са школом, градом, нашом историјом, азбуком, обичајима, знаменитим Србима, националном кухињом, проводом у Београду кроз разне презентације на италијанском језику, ученика трећег и четвртог разреда.

Упознали су град пешице, обишли  Музеј Николе Тесле, Конак кнегиње Љубице, Саборну цркву, краљевски комплекс Бели двор, Галерију фресака, а увече су Tрамвајем званим Београд, са водичем на енглеском језику, обишли центар града.

Тања Радишић, професорка физике, ученици из Италије и њихове професорке енглеског језика Лорела Демергаци и Стефанија Пертолди испред Музеја Николе Тесле.

Обилазак града- испред Народне скупштине. Професорка историје Биљана Мијајловић (у средини) и овај пут је гостима показала и испричала занимљивости о знаменитостима Београда.

У суботу су гости и домаћини ишли на излет у Сремске Карловце и Нови Сад, а вече су провели у Народном позоришту – опера Ђакома Пучинија Тоска.
У недељу 29.03., по жељи наших гостију, посета италијанском гробљу из Првог светског рата. О историји и значају споменика италијанским војницима, који су погинули у Првом светском рату, говорио је италијански војни аташе Амбасаде Италије госп. Пуковник Паоло Папалардо.

Са стручним водичем обишли смо споменике Новог гробља значајне за националну историју.

Ученике и професоре срдачно је поздравио војни аташе Амбасаде Италије пуковник Паоло Папалардо (на слици десно). Доле: Испред споменика жртвама Првог светског рата

Директорка наше школе Драгана Васић, професори двојезичног одељења на италијанском језику – Биљана Мијајловић, Наталија Милинковић, Јелена Гавровић, Ђовани Рубино, (лектор италијанског језика и аутор ових фотографија), Тања Радишић, ученици и родитељи ученика III4/и као и њихова разредна Јасна Петровић, допринели су да овогодишње гостовање ученика и професора из партнерске школе протекне, успешно и лепо.

У недељу 29. марта навече испратили смо госте који су аутобусом кренули у Италију, кући. Узвратна посета је планирана за 20. април ове године.