Летњи распуст је време за планирање сад већ традиционалних ваннаставних активности. Тако је и током овог летњег распуста договорена посета Дворског комплекса. Разлог је једноставан; заинтересованих школа широм Србије је толико много да су се људи из Протокола одлучили за прилично непопуларно решење – да омогуће свакој школи само по једну посету годишње.

Посета је договорена за месец септембар, у нади да ће чланови краљевске породице бити присутни и да ће ученици имати прилике да их упознају. То се нажалост, није десило.

20. септембра 2016. године, група од педесетак матураната природно-математичког смера, у пратњи наставника социологије, Зоране Матићевић, посетила је Дворски комплекс  на Дедињу.

 Једну седмицу  раније, ученици су имали могућност да одговарају на анкетна питања којим је тестирано њихово предзнање о породици Карађорђевић као и  њихова досадашња упућеност на ову тематику и овај простор.

Њихови одговори су показали да су ретки они ученици који су показали  ваншколско занимање за Карађорђевиће тј. да су ретки они који су већ посетили њихов дом или се занимали за објаве на њиховом сајту а камоли они који су се укључивали у волонтерски рад  њихових фондова и слично.

Обилазак је започео разгледањем Плавог салона, библиотеке, трпезарије а  завршио се у капели св. Андреја Првозваног.  Највећи утисак на ученике је оставио сутерен Двора који је украсио чувени руски архитекта Н.Краснов.

Сутерен је украшен по угледу на руске дворове и  по томе се разликује од европских дворова које су имали прилику да посете и који су неупоредиво  богатији и раскошнији од  двора Карађорђевића.

 

 Поред тог “руског печата“ ноту оригиналности даје и орнаментика која је “копирана“ из наших чувених средњовековних манастира.

На крају посете матуранти су имали прилику да уживају у ексклузивном погледу на Београд с терасе Краљевог двора.

У капелсој цркви су ученици имали прилике да виде тзв. “Рањеног Исуса“ тачније последице вандализма током ослободилачких операција пред крај Другог светског рата.

Током обиласка тзв. Белог двора имали су прилику да се увере у колекционарску сраст Кнеза Павла, заљубљеника у уметност.

Неки су искористили прилику да се “одомаће“  и да се провозају возилима лиферантских служби…

извештај приредила: Зорана Матићевић

Оставите одговор