конопац
  • rss
  • facebook

Државно такмичење из социологије

Државно финале такмичења ученика средњих школа из социологије, на тему Интернет и друштвена стварност одржано је на Филозофском факултету у Београду, 30. марта 2013.

 

 takmicenje1

Учеснике је најпре, испред организатора, поздравио  председник Српског социолошког друштва, Драган Тодоровић, пожелевши им много успеха и позитивног расположења. Затим им је добродошлицу, у име домаћина овогодишњег државног финала, пожелео и управник Одељења за социологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, Огњен Радоњић.

Учесници су у сјајној академској атмосфери представили  11 својих истраживачких радова.  Жири,  који је оцењивао радове и презентацију,  сваком је учеснику,  после његовог излагања, постављао питања. Жири су чинили:  Исидора Јарић,  Снежана Попић,  Душан Ристић,  Бранислав Стевановић  и Слободан Антонић.

После три сата узбудљивих презентација и одговарања на питања, Жири је донео следећу одлуку.

 

 takmicenje2  

Прво место освојила је Милена Маринковић (Трећа београдска гимназија, проф. Славко Тадић), са радом: „Анализа дискурса у твитовима о политичким странкама – истраживање”.

 

 

Друго место деле Душан Арсеновић (Гимназија у Обреновцу, проф. Иван Јовановић) са радом „Лице и наличје интернета”, и Дајана Тимар (Средња медицинска школа Суботица, проф. Олга Петровић) са радом: „Тебра, знаш како се пише? Ма нбт, искулирај, важно да се ми капирамо: Језик и правопис на Интернету”.

 

takmicenje3

Треће место деле Јелена Малић (Трећа београдска гимназија, проф. Зорана Матићевић) са радом: „Форме, садржаји, правила комуникације на интернету и језик виртуелног света” и Љубомир Миленковић (Гимназија 9. мај, Ниш, проф. Јелена Миладиновић) са темом: „Интернет и друштвена стварност: позитивно деловање интернета на младе у Србији“..

 

Сви учесници, као и њихови професори, награђени су књигама, које су обезебдиле социолошке катедре свих  универзитетских центара, а победница Милена Маринковић је, у складу са правилима Министарства, ослобођена полагања пријемног из социологије на факултетима у Србији. Такмичење су организовали Српско социолошко друштво и катедре за социологију у Београду, Новом Саду, Нишу и Косовској Митровици.

Зорана Матићевић